Dopisanie współwłaściciela do DR itp

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Dopisanie współwłaściciela do DR itp

Postprzez zolwik » środa, 9 czerwca 2010, 17:16

Witam zakupiłem sobie pare dni temu "puszkę" umowa na moją mame by taniej płacić OC ;) , ale po przemyśleniu chcę się dopisać.
Autko jet w trakcie rejestracji czekam na twardy DR ,pani powiedziała że jak coś to może mnie dopisać przy odbiorze za free. W US umowa już oplacona .
To chyba wszystko.

Teraz pytanie :
Jakie formalności papierzaste trzeba wykonać (najtaniej). Z tego co pani w UM powiedziała to umowa darowizny .
No ale jak to się robi jakie opłaty itd przerabiał ktoś taki temat. ?

Też przyszło mi do głowy umowa kupna sprzeaży 50% ,ale to tylko mój pomysł (nie wiem czy tak można).

Pomocy nie ukrywam że dość pilne. :oops:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Re: Dopisanie współwłaściciela do DR itp

Postprzez firefox » środa, 9 czerwca 2010, 17:21

zolwik napisał(a):Witam zakupiłem sobie pare dni temu "puszkę" umowa na moją mame by taniej płacić OC ;) , ale po przemyśleniu chcę się dopisać.
Autko jet w trakcie rejestracji czekam na twardy DR ,pani powiedziała że jak coś to może mnie dopisać przy odbiorze za free. W US umowa już oplacona .
To chyba wszystko.

Teraz pytanie :
Jakie formalności papierzaste trzeba wykonać (najtaniej). Z tego co pani w UM powiedziała to umowa darowizny .
No ale jak to się robi jakie opłaty itd przerabiał ktoś taki temat. ?

Też przyszło mi do głowy umowa kupna sprzeaży 50% ,ale to tylko mój pomysł (nie wiem czy tak można).

Pomocy nie ukrywam że dość pilne. :oops:

Chyba jedyna opcja jest darownizna, jesli spiszesz umowe kupna sprzedazy to znow zaplacisz podatek i niestety od wartosci wskazanej przez US bo Twoja 50% cena jest falszywa i US ma swoj cennik.

Jak chcesz zadzwon do mnie jutro to Ci krok po kroku powiem jak najlepiej zrobic, jataniej. Pracuje w tej branzy i mam tez kontakt z urzednikami, lub bylymi urzednikami jak ominac to i owo :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zolwik » środa, 9 czerwca 2010, 17:27

Októrej mogę dzwonić ?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » środa, 9 czerwca 2010, 17:30

Zadzwon do mnie kolo 12 oki ??
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Budzik » środa, 9 czerwca 2010, 18:03

ja robilem cos takeigo, tylko w 2 strone, spisalem umowe an puszke na siebie i potzrebowalem 50% na ojca. Po prostu spisuejsz z mama umowe darowizny na pojazd taki i taki (w necie sa wzory takiech darowizn), potem przy odbiorze dowodu pokazuejesz i oni robia adnotacje w dowodzie ze jestes wspolwlascicielem. koszta o ile byly to niewielkie rzedu kilkunastu zł 10-15. jakas oplaca drobna skarbowa byla
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez zolwik » środa, 9 czerwca 2010, 20:33

Budzik, Co to oznacza w dwie strony ? A jak to wygląda z US trzeba opłacać ? Koszta to nie wielkie za dodanie do DR.

firefox, będziesz pod stacjonarnym ok 12 to podaj na pw
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Budzik » środa, 9 czerwca 2010, 20:45

nie w dwie sterony tylko w druga strone. Bo ty spisales umowe na matke a ja na siebie i ty chcesz dodac siebie a ja chcialem dodac ojca.

z US nic nie placisz bo pokrewienstwo jest 1 stopnia chyab czy cos. bliska rodzina wiec nei placisz podatku do jakiejs dosc wysokeij kwoty. a w wydziale komunikacji placisz o ile oplacisz jakeis grosze za pieczatke na umowie.

dokladnie ci nei poweim bo robilem to rok temu, ale tak to wygladalo
Budzik

Postprzez firefox » piątek, 11 czerwca 2010, 13:29

To powiem jak to wyglada prawnie.

W zaleznosci od stopnia pokrewienstwa i wartosci przekazywanej na umowie darowizny placimy podatek lub nie.

W przypadku zolwika chodzi o mame, a wiec jest to 1 stopien pokrewienstwa. W tej sytuacji moze darowac wartosc do 9 tys zl bez zadnego opodatkowania, bez zadnego zglaszania do US.

Procedura w WK:

1) Pisze umowe darowizny wpisujac wartosc darowizny do 9 tys, czyli np:
"Darczyńca przekazuje Obdarowanemu współwłasność pojazdu o wartośći 6 tys zl (1/2 samochodu), a Obdarowany oświadcza, iż darowiznę tą przyjmuje.

2) Jesli nie chcesz, fatygowac mamy do WK to napiscie w domu pelnomocnistwo do reprezentowanie jej przez Ciebie

3) Wez miekki dowod (techniczna nazwa, pozwolenia czasowe wazne przez 30 dni + ewentualnie przedluzenie 14 dni)

4 ) Jesli masz karte pojazdu i nie zabral jej urzad, wez ze soba (musza uzupelnic ja)

5) Z tymi papierami idz do WK i wez wniosek, tam wypelniasz go danymi swoimi i mamy i zaznaczasz co chcesz zrobic, powinna byc opcja zmian na pojezdzie i jakie papiery masz ze soba

6) Z kompletem dokumentow podchodzisz do okienka i dajesz. Powinni wydac Tobie DR juz z dopisanem dlugopisem lub drukarka wspolwlasnosci i analogicznie w Karta pojazdu

Nie powinies poniesc zadnych oplat, zadnych notariuszy i innych dupereli, choc moze byc ciezko bo kazdy WK ma swoje przepisy i inaczej je interpretuje, wiec badz pewny siebie i walcz :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez zolwik » piątek, 11 czerwca 2010, 16:39

firefox, dzieki za szczegółowową wypowiedz .

Może się innym przyda ;)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez zolwik » niedziela, 13 czerwca 2010, 11:41

Wujku firefox, masz u mnie pifo wszystko poszło ok.

Jeszcze jedno pytanie darowizna do 9tyś. ale dotyczy darowanego przedmiotu ,na rok czy od sztuki.

Dla sprostowania mogę darować pojazd o wartości np.7tyś.
Za miesiąc następny już tylko do 2tyś.
:? :? :?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Budzik » niedziela, 13 czerwca 2010, 12:01

nasteopnym razem dobrze spisz umowe to nei ebdzies zmuaisl darowac:)
Budzik

Postprzez zolwik » niedziela, 13 czerwca 2010, 12:15

Następnym razem będę mądrzejszy.

Ale teraz rozważam nad drugim pojazdem .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez pegaz » piątek, 18 czerwca 2010, 20:49

zolwik napisał(a):Ale teraz rozważam nad drugim pojazdem .

:) Ty sie tak nie rozpedzaj, bo z tego co pamietam to darowizne mozna dac/otrzymac raz na 5lat.
pegaz

Postprzez Budzik » piątek, 18 czerwca 2010, 20:53

az tak ze to nie ma, takie bliskei pokrewienstwo to jak gotowke dajesz synowi czy corce to chyab jest 20 000 max dziennie
Budzik

Postprzez zolwik » niedziela, 29 sierpnia 2010, 09:35

A mam pytanie jeszcze jedno znajomych.
Jeśli spisuje umowe darowizny z zupełnie obcą mi osobą i daruje mu część auta, załóżmy 10% o wartości 700 zł to muszę to zgłosić w us czy tylko mam iść do wk i tam mi go dopisza do dowodu rejestracyjnego??

Czy też są ograniczenia sumy ?

Jak to się odbywa
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez jrk » wtorek, 31 sierpnia 2010, 23:53

http://www.podatki.egospodarka.pl/22512 ... ,65,1.html

wydaje mi się że jak darujesz komuś siedem stówek to nie trzeba biegać po urzędach.. zresztą z artykułu wynika, że w III grupie podatkowej (zupełnie obcy - np ET) kwota wolna to prawie 5 kafli. Więc daruj ;] a jeśli nie masz chętnego to ja się zgłosić mogę :diabel:

jabadabaduu!!
jrk

Powrót do HYDEPARK