PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez kyrtap87 » piątek, 19 marca 2010, 18:59

1 co nie krecie nachalnie tym rozrusznikiem czasem trzeba troszkę odczekać żeby paliwo odparowało ,u mnie pali kiedy chce ale czasem muszę mu dać kilka sekund na zastanowienie się
kyrtap87

Postprzez casanovva » piątek, 19 marca 2010, 21:17

Witam ja mam podobny problem lecz u mnie w niedziele odpaliłem moto na chwile w garażu i załapał na dotyk. Dziś przy probie zapalenia dodam ze zapomniałem włączyć ssanie kilka razy zaklekotał lecz nie dał rady się odpalić. Kolejne próby odpalenia już z ssaniem lub bez bez skutku nawet nie klekotał. Dodam że z tłumika wywodzi się woń benzyny więc wychodzi na to że się zalał. Teraz moje pytanie brzmi co dalej? Ile muszę odczekać i czy kwestia zalania sama się rozwiąże. Dodam że w kwestii mechaniki jestem cienki dlatego chciałbym uniknąć rozbierania baku i grzebania przy świecach. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano piątek, 19 marca 2010, 21:19 przez casanovva, łącznie edytowano 1 raz
casanovva

Postprzez zolwik » piątek, 19 marca 2010, 21:24

DO POWITALNI :diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krystian » piątek, 19 marca 2010, 21:40

casanovva, nie trzeba posiadać wybitnych zdolności, żeby dostać się do świec i je przeczyścić. Odkręcasz bak (dwie śrubki pod siodłem) i już masz przed sobą świece (klucz 18). Ja też jestem laikiem, a sam wymieniłem 8)
Krystian

Postprzez casanovva » piątek, 19 marca 2010, 21:47

Krystian napisał(a):casanovva, nie trzeba posiadać wybitnych zdolności, żeby dostać się do świec i je przeczyścić. Odkręcasz bak (dwie śrubki pod siodłem) i już masz przed sobą świece (klucz 18). Ja też jestem laikiem, a sam wymieniłem 8)

Wtedy wykręcić i wyczyścić świece tak?
casanovva

Postprzez zolwik » piątek, 19 marca 2010, 21:51

casanovva napisał(a):
Krystian napisał(a):casanovva, nie trzeba posiadać wybitnych zdolności, żeby dostać się do świec i je przeczyścić. Odkręcasz bak (dwie śrubki pod siodłem) i już masz przed sobą świece (klucz 18). Ja też jestem laikiem, a sam wymieniłem 8)

Wtedy wykręcić i wyczyścić świece tak?

Lepszym rozwiązaniem będzie zakup nowych .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez casanovva » piątek, 19 marca 2010, 21:53

Hmm lecz nie do końca wiadomo czy to wina świec... Więc na początek je przeczyszczę.
casanovva

Postprzez pinio » piątek, 19 marca 2010, 21:54

Jak ci pisałem Cassanovva , zalałeś świece.
Możesz mieć "czułe" ssanie, zreztą w jajku i imbryku miałem baardzo niepreczyjne ssanie, lekki ruch i wchodził max na obroty, a czasami 3/4 ssania i dupa.
Robisz tak: czekasz...cierliwości
lub:
odkreć śrubę w owiewkach te najbliżej baku
odkręć bak - dwie śruby przy siedzeniu, po czym wysuń go do tyłu.ważaj na kranik żeby wyszedł z okienka. przesuń bak, nie musisz go zdejmować całkowicie. Tylko podłóż szmatke etc żeby się nie gibał i nie porysował.
masz już dostęp do świec i po kolei
zdejmij fajkę, wykręć świecę, przezczyść (może od razu wymień nie wiadomo co tam jest) , wkręć , załóż fajkę
Na przyszłość , przy regularnym rozruchu ...ssanie do oporu , ale bez gazu. Musisz wyczuć to ssanie.
pinio

Postprzez zolwik » piątek, 19 marca 2010, 21:57

Biorę pod uwagę iż jest to dla ciebie nowy sprzęt i nic nie wiesz o nim , co za tym idzie możesz mieć dużo wyeksploatowanych rzeczy.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez casanovva » piątek, 19 marca 2010, 22:12

Dzieki panowie jutro to sprawdzę.

pinio napisał(a):Robisz tak: czekasz...cierliwości
.

hmm a co do czekania ile to może trwać ? Rano powinno być już ok?
casanovva

Postprzez pinio » piątek, 19 marca 2010, 22:27

zolwik napisał(a):Biorę pod uwagę iż jest to dla ciebie nowy sprzęt i nic nie wiesz o nim , co za tym idzie możesz mieć dużo wyeksploatowanych rzeczy.

posłuchaj sie mądrzejszego...od razu wymień świece, może kable WN. To nie są duże koszty. Czy coś wiesz o historii twojego moto?

Cierpliwośc ...to zależy od temp zew, wilgotności itp. Ja zawsze wykręcałem świece...
P.
pinio

Postprzez casanovva » piątek, 19 marca 2010, 22:31

Wiem jedynie że rok temu sprowadzany był z Włoch po czym został pomalowany, odświeżony i wyremontowany. Przez te kilka dni które go mam odpalałem go bez ssania i nie zalewał się. Zobaczę jutro rano może już da radę jeśli nie wykręcę świece.
casanovva

Postprzez Krystian » piątek, 19 marca 2010, 22:39

Uważaj jak będziesz przesuwał bak, bo ja sparłem go na airboxie i musiałem go później (airboxa) od nowa zakładać, bo się opaski pozsuwały :P
Krystian

Postprzez Szczebel » piątek, 19 marca 2010, 23:42

Panowie ssanie ssanie i jeszcze raz ssanie bez tego nie ma co odpalać :mrgreen: GENERALNIE raz zalane świece powinno się wymienić na nowe ale z autopsji mogę powiedzieć że zdarzyło mi się to 2 przez głupotę poranną 2 razy wyczyściłem i ganiają pamiętajcie jednak o podstawowej rzeczy w kraniku jaką jest system PRI czyli po dłuższym postoju i nie odpalaniu maszyny przekręcamy kranik w pozycję PRI i czekamy cierpliwie kilka minut (5 - 10) aż komory pływakowe zostaną zalane potem ON albo RES wiadomo od czego to zależy ssanie na max i kręcimy bez gazu 3 - 5 sekund jak nie daje się odpalić próbujemy drugi raz jak ma mało paliwa a to słychać czy następuje jakikolwiek zapłon dajemy jeszcze na chwile na PRI 5 minut i powinno zaskoczyć warto zainteresować się też kranikiem czy jest sprawny po przekręcac w każdą pozycje i sprawdzić czy paliwo leci jak nie to wtedy kupujemy sobie zestaw naprawczy (62zł) w katalogu Larrsona jest oryginał japoński wymieniamy i będzie działało długo i bez rozczarowań przy okazji wykręcania świec warto zajrzeć do filtra powietrza i wymienic filterki od paliwa ja osobiscie wywalam co 3 tys km koszt niewielki a oszczedzimy na czyszczeniu gaźników ......... koledze Cassanovie generalnie proponuję sprawdzić w prosty sposób czy jest iskra kładąc świece na silniku pokręcić rozrusznikiem chwile i zerknćąć czy każda działa oczywiscie wyczyszczone jak już będą jak nie dają iskry to prawdopodobnie regulator nie żyje :/
Szczebel

Postprzez Mars » sobota, 20 marca 2010, 07:32

Wczoraj uruchomiliśmy Suzi mojego brata. Stała w garażu od początku grudnia. Kranik na PRI na ok. 20s; ssanie na maksa; bez gazu; dodatkowo podłączone ako z samochodu z ako motocykla za pomocą kabli. I co? Chwila kręcenia i zaczął zaskakiwać- znaczy się paliwo musi jeszcze się uzupełnić. Brat zrobił jeszcze może ze trzy próby i silnik gadał na 4 cylindry.
Ważny jest prąd rozruchu- jeśli nasze ako kręci rozrusznikiem byle kręcić, to będziemy mieli za mały prąd na świecach, aby powstał zapłon mieszanki. Po zimie zawsze będę uruchamiał moto z pomocą większego akumulatora, ewentualnie poczekam na ciepłe dni, ale wątpię, że tak długo bym wytrzymał :mrgreen: .
Mars

Postprzez KOSA77 » sobota, 20 marca 2010, 10:11

ja na zimę aku wykręcam do domu i raz na miesiąc wyciągam go i z ciepłego domku zakładam do zuzi i odpalam jeszcze się nie zdarzyło żeby moto nie gadało w tą zimę oczywista przez warunki postój trwał dłużej więc i rozruch był analogicznie dłuższy ale wyciąganie aku do ciepełka na zimę POLECAM
KOSA77

Postprzez Krzysiek1989 » sobota, 20 marca 2010, 11:38

Akumulator powinien stać w suchym i ciepłym miejscu. Ja moto naszczescie trzymałem w ogrzewanym garażu gdzie nie było zmian temperatury i nic mu sie nie stało. Po 3 miesiącach myslałem zeby podładowac to wskaznk na prostowniku wskazywał praktycznie zero wyładowania.

Wiele uzytkowników niestety nie dba o akumulatory. zostawiają na zime w motocyklach nic nie robiąc przy nich, a pózniej rozczarowanie i 130 zł w plecy. Akumulator powinien starczyć na minimum 3 lata, a jesli jest ot oryginał dobrej firmy to nawet dwa razy dłużej.
Krzysiek1989

Postprzez Krystian » sobota, 20 marca 2010, 16:17

Jest osobny temat o akumulatorach. Tam można się trochę dowiedzieć.
Krystian

Postprzez 4lbercik » sobota, 20 marca 2010, 17:26

No u mnie już gra i trąbi wszystko. Nie było styków na przewodach od cewki;-)
4lbercik

Postprzez gooxes » sobota, 20 marca 2010, 18:29

a ja swojego chyba podleję benzyną i podpalę, cały dzień spartolony, gąxniki ustawione książkowo, zsynchronizowane, wyczyszczone i co tam jeszcze, nawet nowe świece dostał i DUPA. motocykl cięzko odpala, ma niewielkiego muła i spada z wolnych, beznadzieja
gooxes

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK