PROBLEM Z ODPALENIEM

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez pinio » sobota, 20 marca 2010, 22:30

Mój nie ruszany od połowy października, aku na zime w domu (nie poładadowywałem)
dziś pierwsza próba odpalenia, kranik na pri, ssanie i za 3 razem zagadał bez problemu.
Jestem w szoku zakładałem max problemy:
kable/świece/cewki wymienione zeszłej wiosny.
Teraz tylko olej, płyn hamulcowy, oplot stalowy, tłumiki i ....ubezpieczenie mi się skończyło...

Pi
pinio

Postprzez casanovva » niedziela, 21 marca 2010, 12:04

U mnie już problem rozwiązany. Czyszczenie świec za skutkowało ;) Pozdro
casanovva

Postprzez Mars » niedziela, 21 marca 2010, 12:51

I bardzo dobrze, bo czas juz latać po naszych pięknych ulicach :mrgreen: .
Mars

Postprzez chomik203 » niedziela, 21 marca 2010, 19:16

Mam pytanko czy odpalanie od akumaltora samochodowego motocykla niewiarze sie z jakimis problemami?popalenie instalacji czy zepsucie akumulatora?
chomik203

Postprzez guardian_angel » niedziela, 21 marca 2010, 21:05

Niewykluczone że może sie przydażyć niespodzianka, w końcu rozrusznik dostaje za duże natężenie prądu niż potrzebuje.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez chomik203 » poniedziałek, 22 marca 2010, 11:40

Dzieki, chyba kupie nowy aku nodbrzew naładuje przepale świece i mam nadzije że odpali.
chomik203

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » poniedziałek, 22 marca 2010, 15:34

chomik203, opisz swój problem.Może coś zaradzimy :)
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez chomik203 » poniedziałek, 22 marca 2010, 22:17

Ogólnie moto kupiłem w grudniu wiec niewiele sie znam ja jego kontrukcji,po zimi chcialem odpalić i po trzecim zakreceniu odpalił.Ale zaraz po tym zgasł,pużniej patrze w baku pustka ale to chyba dlatego, że kranik na zime w złej pozycji zostawiłem bo nigdzie nieleci jak dolałem( a niemam oznaczeń).Puźniej niechciał palić wiec myśle świece zalałem,wypale świece i akumulator mam do dupy wiec też musze kupić i bede prubował.
chomik203

Postprzez Krystian » wtorek, 23 marca 2010, 07:19

Co do kranika to w górę masz FUEL, w prawo PRI, w dół ON, a w lewo RES. (Informacja zaczerpnięta z reklamy Anioła :P )
Krystian

Postprzez zolwik » wtorek, 23 marca 2010, 08:09

Krystian napisał(a):Co do kranika to w górę masz FUEL, w prawo PRI, w dół ON, a w lewo RES. (Informacja zaczerpnięta z reklamy Anioła :P )

Takie info masz w instrukcji obsługi W FTP.

chomik203 napisał(a):Ogólnie moto kupiłem w grudniu wiec niewiele sie znam ja jego kontrukcji,po zimi chcialem odpalić i po trzecim zakreceniu odpalił.Ale zaraz po tym zgasł,pużniej patrze w baku pustka ale to chyba dlatego, że kranik na zime w złej pozycji zostawiłem bo nigdzie nieleci jak dolałem( a niemam oznaczeń).Puźniej niechciał palić wiec myśle świece zalałem,wypale świece i akumulator mam do dupy wiec też musze kupić i bede prubował.

Na to wygląda że nie przygotowałeś moto na zimę ,więc teraz musisz podjąc dodatkowe koszty i czas . Cała zima bez wachy :shock:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » wtorek, 23 marca 2010, 13:31

Akumulator najpierw naładuj,zalej benzyną i sprobuj.To,że jak zalałeś nowe paliwo i nigdzie nie "ciekło" to się nie denerwuj.Kranik jest podciśnieniowy,więc paliwo poleci dopiero jak zakręcisz rozrusznikiem albo ściśniesz wężyk(wytworzysz właśnie owe podciśnienie).
Rozrusznik kręci?

Spróbuj jeszcze tak jak już komuś podpowiadałem:

Spróbuj odpalić jeszcze w ten sposób:
Kranik na Res(rezerwa)ssanie w opór...lekko odkręć gaz...tak na 1/4 i kręć rozrusznikiem.Odczekaj...i spróbuj jeszcze raz.
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"

Postprzez chomik203 » wtorek, 23 marca 2010, 22:51

Tak kręci,kupiłem nowy akumulator świece wypalłem i jutro mam nadzieje że odpali.A na zime zalałem benzyną i właśnie sie dziwie że jej niema a w garażu niewidać śladów po benzynie jaki może być powod?
chomik203

Postprzez Szczebel » wtorek, 23 marca 2010, 22:56

Powodów moze być kilka miedzy innymi taki że było cały czas na pri :shock: albo gdzies puscilo powoli bokiem sobie :/ zdaża sie zalej do pełna i sprawdź
Szczebel

Postprzez chomik203 » wtorek, 23 marca 2010, 22:57

W jakiej pozycji powinien być kranik przy odpalaniu po zimie i wogule,a w jakiej do jazdy?
chomik203

Postprzez Szczebel » wtorek, 23 marca 2010, 23:07

czytaj kilka postów wcześniej :mrgreen: generalnie po zimie na chwile na PRI ( palisz fajke ) i potem na ON albo RES krecisz i powinien zagadać
Szczebel

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » wtorek, 23 marca 2010, 23:13

chomik203, podczas jazdy kranik w pozycji PIONOWEJ czyli ON(strzałka skierowana w dół).
Strzałka skierowana w stronę przedniego koła to RES(czyli popularna rezerwa). PRI(zalewania gaźników po dłuższym postoju bez jazdy)to strzałka w stronie siedziska kierowcy ;)

Po zimie bez odpalania najlepiej na chwile ustawić PRI(zakręcić rozrusznikiem trochę żeby paliwo spłynęło do gaźników)zmienić na ON.

Ewentualnie jak tak nie bedzie palil to ustaw kranik na RES i powinien spokojnie ruszyc

Tutaj link do ustawień kranika paliwa :
Obrazek

Postprzez tobocian » środa, 24 marca 2010, 09:01

chomik203 napisał(a):A na zime zalałem benzyną i właśnie sie dziwie że jej niema a w garażu niewidać śladów po benzynie jaki może być powod?

Może ktoś Ci skubnął? ;)

Albo popatrz na okienko od poziomu oleju,jeżeli masz więcej niż miałeś to znak że masz paliwo w misce olejowej,szczególnie jak zostawiłeś na zimę na PRI... :!:
wtedy nie kręcic tylko zmieniać prędziutko olej.
Powodzenia!
tobocian

Postprzez chomik203 » środa, 24 marca 2010, 20:37

Olej ma normalnie,już niewiem co robić akumulator nowy świece też i nadal niechce zaplić.
chomik203

Postprzez Szczebel » środa, 24 marca 2010, 23:24

SPRAWDŹ ISKRĘ czy masz ogólnie bo może nie ma wcale prądu na świecach ........ znaczy czeba szukać głębiej
Szczebel

Postprzez Mars » czwartek, 25 marca 2010, 01:38

Dokładnie- iskra na wszystkich świecach to podstawa. Jak będzie słabowita, to podłącz ako z samochodu do swojego aka i wtedy próbuj uruchomić. Jeśli dalej nie będzie chciał odpalić, to wykręć wszystkie świece i sprawdź, czy są mokre od paliwa.
Mars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK