STOPKA BOCZNA OPADA / WYŁĄCZA SILNIK

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

STOPKA BOCZNA OPADA / WYŁĄCZA SILNIK

Postprzez GandalfB » sobota, 26 września 2009, 09:42

Kilka razy czytałem, że po odpaleniu silnika ktoś tam czekając na rozgrznie idzie zamknąć bramę czy ubiera się. Ja w swoim jajku mam coś takiego, że jak rozłoże boczny podnóżek to wyłącza mi się silnik, tak jak po odłączeniu zasilania/zapłonu. No i oczywiście nie mogę uruchomić silnika jak mam boczny podnóżek rozłożony. Czy też tak macie w innych GSXF? Czy coś takiego to norma montowana seryjnie?
Ostatnio edytowano wtorek, 15 marca 2011, 09:20 przez GandalfB, łącznie edytowano 3 razy
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez TasmaN » sobota, 26 września 2009, 09:50

Nie nie , nic z tych rzeczy, to nie norma. Powinno byc ze na luzie pracuje i nie gasnie nawet jak kose boczna rozlozysz.

Jaka masz wersje? Na jaki rynek szla?
TasmaN

Postprzez GandalfB » sobota, 26 września 2009, 10:00

TasmaN napisał(a):Nie nie , nic z tych rzeczy, to nie norma. Powinno byc ze na luzie pracuje i nie gasnie nawet jak kose boczna rozlozysz.

Jaka masz wersje? Na jaki rynek szla?

No właśnie tak myślałem, cos mi się z tym nie zgadzało. Mam jajko sprowadzone z Anglii. Ja oczywiście kupiłem jak już było wszystko "spolszczone". Poprzedni właściciel sprowadzał.
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez TasmaN » sobota, 26 września 2009, 10:04

Wiesz z elektryki akurat to jestem na tyle bielgy ze ostatnio nawet od Greedo sie dowiedzialem ze Masa to nie Zasilanie :D Ale mysle ze tu moze byc kwestia polaczenia kabli z czujnikiem stopki bocznej, wiec na pewno jakas drobna pierdoła ale trzeba najpierw dojsc co i jak z tymi jepanymi kablami :/
TasmaN

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » sobota, 26 września 2009, 18:39

Mistrzu,a może to jest również związane z Twoim problemem odnośnie świecącej-lub nie kontrolki od biegu neutralnego?? :? :/ (czujnik(?) się gubi w położeniu skrzyni?-to tylko moje domysły jako laika :lol: )
Motocykl kiedy jest na biegu,powinien wyłączać zapłon kiedy rozłożymy kose boczną.Tylko i wyłącznie wtedy.No chyba że analogicznie wbijemy jedynkę z kosą rozłożoną,to też zgaśnie :P
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 28 września 2009, 08:08

A może wystarczy odkręcić czujnik luzu i go wyczyścić, może po prostu nie styka i nie ma obwodu na luzie no i Ci gaśnie po złożeniu kosy.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez GandalfB » środa, 30 września 2009, 22:18

PozytywnieZakreconyWariat napisał(a):Mistrzu,a może to jest również związane z Twoim problemem odnośnie świecącej-lub nie kontrolki od biegu neutralnego??

Dokładnie tak. Jak kontrolka od neutrala się świeci, to bez problemu silnik chodzi na rozłożonej bocznej kosie. W momencie gdy motor się rozgrzeje (przejadę kilka kilometrów) i kontrolka na "luzie" już się nie zapala (pomimo, że mam włączony "luz") i rozłożę kosę motor automatycznie gasnie. O co jest oczywiste nie da się go w takiej pozycji uruchomić. Po prostu zapłon ma "informację", że jest włączony jakiś bieg pomimo, że motor jest na "luzie". Jakiś błąd jest w komunikacji pomiędzy kontrolką, a układem rozruchowo-elektrycznym.
Pytanie teraz tylko dla czego tak mam z tą kontrolą, że gaśnie po jakimś czasie??
GSX 750 F, '01r.
GandalfB

Postprzez guardian_angel » czwartek, 1 października 2009, 06:21

GandalfB napisał(a):Jakiś błąd jest w komunikacji pomiędzy kontrolką, a układem rozruchowo-elektrycznym.
Pytanie teraz tylko dla czego tak mam z tą kontrolą, że gaśnie po jakimś czasie??

Juz ci pisałem co powinieneś zrobić. I to nie błąd komunikacji między kontrolką a układem rozruchowo-elektrycznym. Zdejmij czujnik "neutrala" przy zębatce zdawczej i zobacz czy tam wszystko gra.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Opadająca kosa boczna podczas jazdy....

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » środa, 24 marca 2010, 12:06

Drodzy jajcarze,drogie jajcarki!
Problem jest następujący...podczas jazdy opada mi kosa boczna na taki poziom..który powoduje rozłączenie się czujnika a co za tym idzie....wyłączenie silnika.

Wiadomo czym to może skutkować podczas jazdy(wyprzedzanie,winkiel itd).Dlatego proszę o jakieś porady,gdy na razie mam kosę zamontowaną na tyrtytki,wiec ciągle moto dźwigam na centralkę.Nie ukrywam ze często jest to dość uciążliwe...kiedy żeby wyjechać z parkingu muszę dwa razy dźwigać jajo :fuck:

Co poradzić żeby aż tak nie opadała?Prawdopodobnie nie jest to wina sprężyny,a mocowania kosy do ramy.Miał ktoś podobny problem?
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"

Postprzez firefox » środa, 24 marca 2010, 12:12

Co poradzic?Sypie Ci sie to jajko wiec sprzedaj je i kupc drugie :P
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez TasmaN » środa, 24 marca 2010, 13:39

Przerabiallismy ten temat... Tes przerabial :)

1. Naciagniecie/ zagiecie sprezyny - na 99% pomoze ale jesli mowisz ze to nie to to w takim razie:

2. 1-2 podkladki pomiedzy uchwyty kosy a mocowanie przy ramie
TasmaN

Postprzez unio » środa, 24 marca 2010, 14:54

Jeżeli kosa nie opada w sposób zagrażający bezpieczeństwu tylko lekko się osuwa to na paski lub taśmę i paski złap czujnik kosy a nie kose. Będziesz mógł wówczas korzystać z bocznej nóżki. Miałem podobny problem u mnie pomogło dociągnięcie sprężyny i regulacja śruby na której "wisi" kosa
unio

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » środa, 24 marca 2010, 17:24

TasmaN, wlasnie bede probowal na dniach zrobic poprzez zamocowanie podkladek po obydwu stronach kosy.

unio, ale ona opada tak...ze gaśnie silnik.Bede probowal podkladkami lub mocniej zacisnac srube mocujaca.

Postprzez Alpha » środa, 24 marca 2010, 19:50

PozytywnieZakreconyWariat napisał(a):.......Prawdopodobnie nie jest to wina sprężyny .........

Powinny być dwie sprężyny , tak jak i przy centralce , jedna wewnątrz drugiej .

Nie zaszkodzi przesmarowanie śruby - osi kosy , jeśli ta jedna sprężyna da radę ją utrzymać i dociągnąć do góry , to silnik będzię gasł na chwilę tylko na większych wybojach ;)
Alpha

Wrzucasz bieg i Zuśka zasypia :|

Postprzez Majkelo » poniedziałek, 11 lipca 2011, 17:48

Zapewne robię z igły widły :), ale czy ktoś miał takie coś?
Odpalam silnik, pięnie pali, starter, lekko gazu i się kręci :)
Sprzęgło, bieg i silnik gaśnie. Nie zawsze, ale już 2 razy takie coś miałem. Biegi zapinam delikatnie, nie kopię go z góry, więc nie rozumiem...
Majkelo

Postprzez Budzik » poniedziałek, 11 lipca 2011, 17:57

kosa :D a dokladnij to czujnik zlozenia podnozka:) jesil silnik dziala to nie mozesz wrzucic biegu przy rozlozonym podnozku bocznym. tzn mozesz tylko wlasniw wtedy zuzka zgasnie :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Majkelo » poniedziałek, 11 lipca 2011, 18:03

Jak to miło kogoś po szkołach posłuchać :)
Dzięki wielkie, już się martwiłem, że jej coś dolega :)
Majkelo

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » poniedziałek, 11 lipca 2011, 20:17

Sprawdz czy nie opada Ci kosa boczna,jesli tak to albo wina jej mocowania(wyrobilo sie),albo sprężyna nie trzyma :)
Wiele osob w GSXFach to przechodzi...

Znalem problem z autopsji :brawo:

Postprzez Schummi » poniedziałek, 11 lipca 2011, 21:16

u mnie poprostu wystarczyło nasmarować i sprężynka dociągneła sama te 2mm dalej :P
a tak to sobie ręcznie dopychałem :/
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Majkelo » poniedziałek, 11 lipca 2011, 21:50

Już po problemie :) Czyszczenie poprawiło działanie :)
Majkelo

Następna strona

Powrót do NADWOZIE