STALOWY OPLOT

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

STALOWY OPLOT

Postprzez firefox » wtorek, 23 czerwca 2009, 18:38

Sluchajcie, nie znam sie na tym, ale przegladajac forum wpadla mi w oko aukcja:
http://allegro.pl/item662585125_przewod ... kazja.html

Tak sobie w glowie licze, ze potrzebowalbym okolo 3 m przewodu na przod i tyl, a wiec 150 zl.

Jest instrukcja, ale ona nie wiele mi mowi jak sie zaklada te przewody i czy to w ogole w naszych motocyklach ma zastosowanie.

Moze ktos madrzejszy w tym temacie sie wypowie, czy warto i ewentualnie w jaki sposob mozna to zamontowac.

PS. http://allegro.pl/item664079572_stalowy ... e_hel.html
Ostatnio edytowano środa, 16 marca 2011, 12:44 przez firefox, łącznie edytowano 4 razy
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Re: Stalowy oplot

Postprzez ZiGi » wtorek, 23 czerwca 2009, 21:40

firefox napisał(a):Sluchajcie, nie znam sie na tym, ale przegladajac forum wpadla mi w oko aukcja:
http://allegro.pl/item662585125_przewod ... kazja.html

Tak sobie w glowie licze, ze potrzebowalbym okolo 3 m przewodu na przod i tyl, a wiec 150 zl.

Jest instrukcja, ale ona nie wiele mi mowi jak sie zaklada te przewody i czy to w ogole w naszych motocyklach ma zastosowanie.

Moze ktos madrzejszy w tym temacie sie wypowie, czy warto i ewentualnie w jaki sposob mozna to zamontowac.

PS. http://allegro.pl/item664079572_stalowy ... e_hel.html

No to jeszcze dolicz do tego minimum 6 maksymalnie 7 końcówek oczkowych każda po mim 32zł to Ci wyjdzie fajny rachunek. Poza tym nie wiem gdzie te 3 metry wykorzystasz, chyba że chcesz jeszcze kogoś obdarować :P

Ja założyłem sobie ostatnio na przód dwa przewody, wywaliłem rozdzielacz dzięki czemu miałem jedną końcówkę mniej do kupienia. No ale przewodziki po zniżce wyniosły mnie 250zł, najtańsze na rynku polskim przewody Hel'a kosztują 300zł plus koszty przesyłki. Tutaj link do stronki Przewody w oplocie HEL

Ja wymieniłem tylko przód tył i tak mi nie puchnie bo z niego nie korzystam tak często jak z przodu, więc inwestycja w moim przypadku byłaby nie potrzebna.

Firefox jak chcesz założyć przewody to podjedź do Greedo na Geologiczną 4, Greedo załatwi i założy, odpowietrzy i będziesz zadowolony.

A to co masz na aukcji to jedynie przewód bez nypli i kołnierzy.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Loku » środa, 24 czerwca 2009, 08:57

No to w Rut Marze powiedzieli 300 pare zł na gotowo ze wszystkim z założeniem. A iprzewody nie są Hela tylko troche lepsze Goodridge.
Ostatnio edytowano środa, 24 czerwca 2009, 09:10 przez Loku, łącznie edytowano 1 raz
Loku

Postprzez ZiGi » środa, 24 czerwca 2009, 09:39

Te przewody które załatwił mi Greedo, też są kompletne i kosztują 250zł plus założenie.
A szczerze mówiąc nie widzę różnicy między przewodami HEL'a i tymi które mam.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez firefox » środa, 24 czerwca 2009, 11:09

ZiGi napisał(a):Te przewody które załatwił mi Greedo, też są kompletne i kosztują 250zł plus założenie.

Moze i nie widzisz, ale pewnie jakosc jest lepsza :)

Co do aukcji ktora podalem, skoro 3 m to za duzo to rozumiem, ze kwocie 100 zl zamkne sie z samymi przewodami, co do tego musze doliczyc i ile ??Bo cos mi sie wydaje ze ta cena moze byc konkurencyjna a do tego dochodzi satysfakcja, ze sam zrobilem.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez guardian_angel » środa, 24 czerwca 2009, 11:35

Szczerze mówiąc wydać tyle kasy na przewody i końcówki i samemu sobie to skręcać w całość - trochę nielogiczne. Ale zawsze jest satysfakcjia że się coś zrobiło - bezcenne. Osobiście wolę dodać jeszcze tą 100 i mieć pewność że nic nie puści i nie strzeli jak nacisnę hebel, w końcu końcówki zarabiane są maszynowo na zaciskarce z odpowiednim dociskiem. Nawet gdybym ręcznie sam sobie zarobił końcówki, to jeździłbym z duszą na ramieniu, czy aby wytrzyma ciśnienie i płyn nie wycieknie. Ręcznie to mogę sobie przykręcić nakrętkę wężyka do spłuczki w kiblu, w końcu też w stalowym oplocie, albo wąż ogrodowy do podlewania trawnika :lol:
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez ZiGi » czwartek, 25 czerwca 2009, 09:59

firefox napisał(a):
ZiGi napisał(a):Te przewody które załatwił mi Greedo, też są kompletne i kosztują 250zł plus założenie.

Co do aukcji ktora podalem, skoro 3 m to za duzo to rozumiem, ze kwocie 100 zl zamkne sie z samymi przewodami, co do tego musze doliczyc i ile ??Bo cos mi sie wydaje ze ta cena moze byc konkurencyjna a do tego dochodzi satysfakcja, ze sam zrobilem.

Powiem tak, przewody które mam na pewno są lepsze od HEL'a :D, a zakuwania ich na własną rękę to raczej nie polecam. Poza tym trzeba mieć zakuwarkę do takich przewodów.

Lepiej kup sobie kompletne przewody z końcówkami założonymi z odpowiednimi kontami.
Zadzwoń do mnie i załatwie Ci te przewody przez Greedo.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez dziki » czwartek, 25 czerwca 2009, 15:15

ZiGi napisał(a):
firefox napisał(a):

Powiem tak, przewody które mam na pewno są lepsze od HEL'a :D, a zakuwania ich na własną rękę to raczej nie polecam. Poza tym trzeba mieć zakuwarkę do takich przewodów.

Lepiej kup sobie kompletne przewody z końcówkami założonymi z odpowiednimi kontami.
Zadzwoń do mnie i załatwie Ci te przewody przez Greedo.

Dlaczego HEL'a są gorsze :?:
dziki

Postprzez wiking » piątek, 26 czerwca 2009, 11:39

mam pytanie, czy bardzo odczuwalna jest roznica przy hamowaniu na stalowym oplocie? bo ja mam zwykle przewody i tez moto hamuje. zastanawiam sie nad zmiana ale chce wiedziec czy jest taka potrzeba?
wiking

Postprzez Krzysiek1989 » piątek, 26 czerwca 2009, 12:13

Wiadomo jest że jest różnica i to spora, w zaleznosci od aktualnych przewodów jakie masz, od ich przebiegu. Im starsze tym bardziej mogą puchnąc podczas hamowania i wiadomo że efektywnośc spada. Na stalówkach możesz sobie spokojnie jednym paluszkiem hamowac :) Jak bym znalazł 300 zł na drodze to bym sobie też takie przewody sprawił :)

A czy jakbym gdzies dorwał używki to polecacie ? W okresie użytkowania co się takim przewodom może stać ?
Krzysiek1989

Postprzez Loku » piątek, 26 czerwca 2009, 12:37

Tak naprawde, róznica polega na trwałości i wrażliwości na temp. pracy. Stalowe z uplywem czasu nie zmieniają swoich właściwości i hamowanie jest zawsze tak samo skuteczne. Druga róznica polega na hamowaniu przy mocno rozgrzanych hamulcach gumowce nawet nowe znacząco wykazują róznice, a stalowe własnie z myślą o tej przypadłości zostały stworzone, nawet przy czestym i ostrym hamowaniu tylko minimalnie zmienia sie sama skuteczność hamowania. Jeżeli masz nowe gumowce i zimne hamulce to tak naprawde ciężko jest zobaczyć różnice jedynie co to dozowalność może sie zmienić i to znacznie. Stalowe są robione głownie z myślą o jeździe torowej gdzie często sie pałuje a hamulce nie maja chwili oddechu w przypadku normalnej ulicznej jazdy solo to w gre wchodzi tylko trwałość ( co pociąga oszczedność) a w jeździe z pasażerem i bagażem poprawia sie bezpieczeństwo wynikające z mniejszej wrażłiwości na mocniejsze nagrzewanie układu hamulcowego. A dla niektórych to również bajer w postaci kolorowej ozdoby.
Loku

Postprzez ZiGi » sobota, 27 czerwca 2009, 11:36

dziki napisał(a):Dlaczego HEL'a są gorsze :?:

Bo są droższe no i zdarza się że są niedrożne, co Greedo może potwierdzić.

Krzysiek1989 napisał(a):Jak bym znalazł 300 zł na drodze to bym sobie też takie przewody sprawił :)

A czy jakbym gdzies dorwał używki to polecacie ? W okresie użytkowania co się takim przewodom może stać ?

Przewody możesz mieć za 250zł, a używek nie polecam, bo zawsze może być teflon w środku zagięty i będziesz miał lipe, bo nie będą działać poprawnie, będą nie drożne i nic Ci po nich.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

ZiGi

Postprzez Byniu » piątek, 26 lutego 2010, 22:09

przewodziki zakupione goodridge z ocynkowanymi końcówkami w kolorze żółtym :mrgreen:
za komplet przód i tył (śruby i podkładki w komplecie) oraz płyn motul 5.1 0.5l z przesyłką za pobraniem wyszło 353 ziko
zostało zainstalować i latać :gitara:
No risk no fun
Byniu

Postprzez pinio » sobota, 27 lutego 2010, 21:05

A ja zakupiłem Hela i klocki HBC, powiem że zastanawiałem się czy Hel czy Goodridge i na dobra sprawę nie ma jasno określonej pozycji przewodów tzn czy Hel jest lepszy /gorszy od G.
Nawet najlepszym markom zdarzają się wpadki i akurat że komuś z was Hel nie przypasował bo miał wadę wcale nie stanowi o tym że są gorsze od G.
Moim zdaniem dokładnie ten sam poziom , jak się mylę to dajcie konkrety (techniczne , prametry itp)
Zastanawiam się tylko nad płynem, chyba DOT 4 będzie ok, może macie jakieś sugestie bo tyle tego jest.
Na pewno będę rozkładał prawie cały układ na części pierwsze.Bo jak będę zmieniał kable, płyn, klocki , to i zerknę do tłoczków i pompy h.

Pi
pinio

Postprzez Byniu » sobota, 27 lutego 2010, 23:20

pinio napisał(a):A ja zakupiłem Hela i klocki HBC, powiem że zastanawiałem się czy Hel czy Goodridge i na dobra sprawę nie ma jasno określonej pozycji przewodów tzn czy Hel jest lepszy /gorszy od G.
Nawet najlepszym markom zdarzają się wpadki i akurat że komuś z was Hel nie przypasował bo miał wadę wcale nie stanowi o tym że są gorsze od G.
Moim zdaniem dokładnie ten sam poziom , jak się mylę to dajcie konkrety (techniczne , prametry itp)
Zastanawiam się tylko nad płynem, chyba DOT 4 będzie ok, może macie jakieś sugestie bo tyle tego jest.
Na pewno będę rozkładał prawie cały układ na części pierwsze.Bo jak będę zmieniał kable, płyn, klocki , to i zerknę do tłoczków i pompy h.

Pi

ja się zdecydowałem na motula 5.1 bo ma podwyższoną temperaturę wrzenia :mrgreen: jest jeszcze inny z wyrzszą temperaturą ale to raczej do torowych maszyn
No risk no fun
Byniu

Przewody w stalowym opocie.

Postprzez Raszek » środa, 9 czerwca 2010, 09:43

A ja chciałem zapytać o przewody hamulcowe. Pewnie był już gdzieś taki temacik ale nie znalazłem.

Otóż chodzi mi o to że oglądałem przewody firmy HEL i patrzyłem na spis modeli do których niby pasują te przewody. I niestety nie ma tam mojego modelu, 750 z roku 89".
I stąd moje pytanie - czy go tam nie ma bo nie będą pasować czy o co chodzi??
oraz czy może ktoś z was ma w imbryku lub jajku te przewody?? A także czy można poprowadzić dwa przewody bezpośrednio z pompy czy trzeba używać trójnika??
Raszek

Postprzez firefox » środa, 9 czerwca 2010, 10:02

Kolego, ne wiem czy bede pomocny bo nie mam imbryka, ale u siebie mam z przodu zalozone dwa oddzielne przewody, na dlugosci nie wychodzi duza roznica, a wiec i w cenie. Wydaje mi sie, ze takie rozwiazanie jest lepsze.

Kwestia samych przewodow, domniemam ze potrzebna dlugosc przewodow jest dokladnie taka sama jak w jajku i nawet sam pisalem posta kiedys, ze moglbym na tamten czas zalatwic komplet do jajka za okolo 350 zl z wyborem koloru oczka i samego przewodu.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez gooxes » środa, 9 czerwca 2010, 16:03

Wątpię żeby układ hamulcowy znacząco różnił się od układu jajka czy też bandita, ale niech jeszcze ktoś się wypowie jak jest z długością.

http://www.przewodywoplocie.pl/index.ph ... wodow.html

zapewne masz układ S z trójnikiem, ale z racji tego że są problemy z odpowietrzeniem to radziłbym zamówić układ F lub ostatecznie O

btw nie taniej samemu zrobić taki układ. na allegro jest 2 metry przewodu hamulcowego w oplocie w różnych kolorach za 100/120zł. Oczka kpl 25 zł (chyba 4 szt,) i zakucie hydrauliczne za flachę = niecałe 200 zł a działaniem zapewne nie będzie się różniło od tych markowych :P
gooxes

Postprzez firefox » środa, 9 czerwca 2010, 17:09

No ja wlasnie mam F
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Raszek » środa, 9 czerwca 2010, 17:45

No właśnie robić to samemu ok. ale nie mam nikogo kto mógłby to zakuć hydraulicznie właśnie :( i w tym pies pogrzebany.
Raszek

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY