prawko..

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Postprzez bostea » sobota, 30 października 2010, 13:12

jrk napisał(a):Proszę, nie piętnujcie kolegów

Nie no, spoko, daleka jestem od piętnowania :mrgreen: Musicie brać czasami poprawkę na to co mówię, bo jestem babą, w dodatku w słusznym wieku i to jest takie trochę...no wiecie...jak Wasza mama się o czymś takim dowiaduje to pewnie wzdycha, kręci głową i po cichu dodaje "no jak mogłeś?" :oops: I te moje komentarze są chyba w takim stylu (bardziej troska niż karcenie) :?
Mało tego, gof mnie trochę wystraszył, bo tunel na Wisłostradzie i Wał uważam za dość niebezpieczne i sama zawsze tam bardzo uważałam (tak, przez rok pracowałam w Wawie i kocham to miasto jak swoje :mrgreen: ).
Ostatnio edytowano sobota, 30 października 2010, 13:12 przez bostea, łącznie edytowano 1 raz
BoSte@
bostea
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Budzik » sobota, 30 października 2010, 15:52

w tunelu to strach jechac 50 bo tam wszyscy grzeja pod stówke

a 20 pkt to za 1 reazem mozna zlapac :P predkosc, podwoja ciagla, brak kierunkow, tasowanie pomiedzy pasami...
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez mizzar » sobota, 30 października 2010, 18:59

Budzik napisał(a):w tunelu to strach jechac 50 bo tam wszyscy grzeja pod stówke

a 20 pkt to za 1 reazem mozna zlapac :P predkosc, podwoja ciagla, brak kierunkow, tasowanie pomiedzy pasami...

...albo 140/70 Magdalenka Janki, nieoznakowana Vectra, dwa pomiary. :( Dodam, że nocą, pusto było a dwupasmówka zachęcała, żeby podgonić.
mizzar

Postprzez Gof » sobota, 30 października 2010, 20:25

No więc właśnie :( Jeżdżę praktycznie non-stop albo samochodem albo moto, w tym roku zrobiłem 21 tys. km samochodem i 13 tys. moto, więc się nazbierało...
Miałem CB w moto ale się rozwaliło, leży w pracy i czeka aż będę miał czas żeby do niego usiąść...

Bostea, dlaczego niebezpieczne? Prosta, dobrze oświetlona droga bez dziur, to można podgonić... Są w Wawie miejsca dużo bardziej niebezpieczne.
Gof

Postprzez Cygi » sobota, 30 października 2010, 22:43

a ja teraz odwrotnie.. od czasu zakupu Suzety to samochodem jezdze jak do koscioła... dzien w dzien suzi lata kilometry sie kreci. Auto ujezdza zona :)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Gof » sobota, 30 października 2010, 22:57

Ja też normalnie Suzettą ale jest jeszcze zima, po lodzie wolę samochodem ;)
Gof

Postprzez Lucky » czwartek, 30 czerwca 2011, 15:15

Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Pytanie brzmi czy po zdanym egzaminie na kategorię A przed odebraniem prawa jazdy w razie kontroli policyjnej płaci się tylko za brak dokumentu przy sobie i jedzie się dalej czy znowu 300zł za brak kategorii i moto nie może jechać dalej??
Lucky

Postprzez x10d » czwartek, 30 czerwca 2011, 15:27

TAKI wątek znalazlem, a TUTAJ takie wytlumaczenie:
"Dokumentem uprawniającym do kierowania pojazdami jest PJ, a nie protokół
egzaminu z pozytywnym wynikiem. Więc osoba po zdanym egzaminie nie ma
jeszcze uprawnień do kierowania."
Ale to tylko fora - niech sie ktoś wypowie, kto wie na 100% jak to wyglada.

edit: moj instruktor w szkole szkole jazdy (delta w lodzi) mowil, zebym nie jezdzil zaraz po zdaniu egzaminu, tylko poczekal na odbior dokumentow... :diabel:
Ostatnio edytowano czwartek, 30 czerwca 2011, 15:30 przez x10d, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez swistak210 » czwartek, 30 czerwca 2011, 17:13

O ile dobrze wiem to zaraz po zdaniu egzaminu na prawko nie powinno się wsiadać na moto. Należy odczekać kilka dni (2-3) aż prześlą dokumenty z ośrodka egzaminacyjnego do centrali. Co prawda nawet po tym czasie policjanci nadal mogą nie mieć w bazie dany danego kierowcy i wtedy robi się problem. Tak więc lepiej poczekać na odebranie dokumentu (zwykle ok. tygodnia) A tu można sprawdzić czy już jest prawko gotowe klik
swistak210

Postprzez forest » czwartek, 30 czerwca 2011, 18:31

popatrzcie sobie na prawko jak ktos juz ma... tam jest data wbita przy odpowiedniej kategorii.. i nie jest to data zdania egzaminu... tylko wydania dokumentu. O co tu chodzi... w moim przypadku było tak ze zdałem egzamin, opłaciłem co tam cza było opłacić papiery do urzędu i sru... czekam miesiąc a prawka ani widu ani słychu, okazało sie ze lekarz gdzieś zamiast krzyżyka postawił kółko czy cus.. i warszawa odrzuciła te papiery. Musiałem znalesc tego lekarza żeby poprawił.. i zaś od nowa czekać. Wiec jak juz prawko bezie fizycznie wydane wtedy posiadasz uprawnienia do prowadzenia danej kategorii pojazdów. troche zawile ale mysle sens złapiecie :diabel:
forest

Postprzez ElViajero » sobota, 2 lipca 2011, 12:03

sprawa jest prosta ... nie masz plastiku, nie masz uprawnień i tyle
ElViajero

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 3 lipca 2011, 13:57

Lucky, jak Cię złapią bez kategorii to kto powiedział że moto dalej nie może jechać?? może ale bez Ciebie na pokładzie jako kierowcy zawsze jeszcze zostaje opcja pchanie :diabel: kto pcha ten ma :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez pablonuevo » poniedziałek, 4 lipca 2011, 08:22

Ostatnio było głośno o nowelizacji ustawy o kierowaniu pojazdami , egzaminach i takich tam i oto jest projekt poprawki ustawy że to word-y mają zaraz po pozytywnym egzaminie na prawicho wpisywać dane w system (baza danych kierowców) i od momentu zdania egzaminu można prowadzić pojazd danej kategorii którą zdaliśmy ALE poki co to tylko projekt takiej ustawy i poki co trafil do "przeczytania" do odpowiednich komisji sejmowych itd. zatem na dzień dzisiejszy - nie ma dokumentu w kieszeni (rownoznaczne z brakiem danych w bazie kierowcow -> to sprawdza policji dgy nie masz dokumentow przy sobie) - nie jeździ (legalnie). Może się okazać że ta poprawka ustawy niebawem przejdzie bo jest to duze odciążenie dla ministerstwa ktore sie wydawanie m prawich zajmuje a word-y oprocz egzaminnowania nie mają za dużo roboty w sensie administracyjnym wiec wtedy bedzie mozna jeździć zaraz po zdanym egzaminie - do momentu wprowadzenia nowego przepisu w życie - NIE. z drugiej strony zgadzam sie z opinią kolegów przedmówców - czekałeś wystarczająco długo by to prawko zrobić wiec kolejnych kilka dni a nawet tygodni cię już nie zbawi... co nagle to po diable ( nie obrażając belzebóbka :P ) Cierpliwość to cnota :) :diabel:
Najwierniejsza Suka w Mieście :)
pablonuevo

Poprzednia strona

Powrót do Technika jazdy