ZAWIESZENIE PRZEDNIE - LAGI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Cygi » środa, 23 lutego 2011, 18:28

jezeli masz 600f jajko to jak podal Zigi na zalaczonym rysunku serwisowka mowi o 499cc oleju do lagi. Czyzbys mial kombinowane lagi? jedna od 600 a druga od 750? skoro roznica 2 cm miedzy lagami? Jakies kino z tym zawieszeniem. Nalezało by sprawdzic czy lagi sa te same, olej dobrze zlany, sprezyny sprawne. Jezeli wszystko jest jak powinno byc to zalewasz po 499cc i musi byc 108mm pomiedzy lustrem oleju a gorna czescia lagi.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez kamucha1983 » środa, 23 lutego 2011, 19:16

Mam jajko 750cm3, zalałem 513ml i powinienem mieć od krawędzi do lustra 10,2 cm a mam 16,5 i 20 cm? jakim cudem???
Ma ktoś jakąś teorię?
Nie mogę mieć różnych lag bo przecież średnice długości mam takie same.
kamucha1983

Postprzez WilQW » środa, 23 lutego 2011, 20:37

poziom oleju mierzymy na wciśniętym amorze, może mierzyłeś na rozciągniętym ??
pzdr
WilQW

Postprzez kamucha1983 » środa, 23 lutego 2011, 20:55

o kurde balans, przeglądnąłem jeszcze raz serwisówkę i rzeczywiście olej mierzy się na wciśniętym amorze ! Ale ze mnie baran hehhe to już wszystko jasne, wielkie dzięki za podpowiedz! Nie ma to jak forumowicze :)
kamucha1983

Postprzez Cygi » czwartek, 24 lutego 2011, 00:10

Kamucha zmien opis jaki maswz moto bo ja tu widze w twoim profilu Motocykl: Suzuki Gsx 600f
Rok prod. moto: 1998 :)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez brodaty_rider » piątek, 25 lutego 2011, 15:34

Skorzystam z tematu:D
Może wiecie jakie uszczelniacze do lag trzeba kupić do imbryka?? bo mi poszedł z prawej strony ;/ i jaki olej najlepiej, ile go tam zalać i jak się to wymienia?? bo nigdy nie miałem przyjemności wymieniać tego typu zabawki :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez WilQW » piątek, 25 lutego 2011, 21:01

brodaty_rider napisał(a):Skorzystam z tematu:D
Może wiecie jakie uszczelniacze do lag trzeba kupić do imbryka?? bo mi poszedł z prawej strony ;/ i jaki olej najlepiej, ile go tam zalać i jak się to wymienia?? bo nigdy nie miałem przyjemności wymieniać tego typu zabawki :D

ludzie no bez przesady
rozmiar uszczelniaczy znajdziesz w katalogu Larssona (online)
albo allegro
a najprościej to idziesz do sklepu i mówisz do czego
co do wymiany jest masę tematów jak to robić (nie mówię tylko o tym forum)
najnormalniejsze pytanie które zadałeś to ile wlać
pzdr
WilQW

Postprzez brodaty_rider » sobota, 26 lutego 2011, 11:17

WilQW, tzn ja wiem że trza zdjąć półki etc. tylko jak to później idealnie poskładać to tego nie bardzo. To mi powiedzcie w takim razie jaki olej bedzie najlepszy jak mozecie
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez kamucha1983 » sobota, 26 lutego 2011, 15:22

Na pewno olej do zawieszenia
1. 10W to masz medium
2 15W hard (trochę twardsza będzie zawiecha)

Ja nalałem 10W motula 40 zł za litr,
Ostatnio edytowano sobota, 26 lutego 2011, 15:23 przez kamucha1983, łącznie edytowano 1 raz
kamucha1983

Postprzez tobocian » sobota, 26 lutego 2011, 22:00

brodaty_rider napisał(a): tylko jak to później idealnie poskładać to tego nie bardzo.

musisz wsunąć lagi w górną półkę tak jak poprzednio były-wystawały.
Jeżeli nie pamiętasz hmmm to po prostu uważnie patrz przy wkładaniu od dołu tak,żeby krawędź tulei lagi równa była z krawędzią górnej półki,jak złapiesz jedną to zaciśnij lekko dolna półkę i zrób to samo z drugą golenią.
Jak już mniej więcej złapiesz wysokości to przymiarka na oś koła,czyli wkładasz ośkę i patrzysz czy przechodzi idealnie,jeżeli nie "celuje" w otwór lagi to musisz lekko odkręcić wstępne zaciśnięcie dolnej półki i dostosować wtedy lagę żeby ośka swobodnie przechodziła przez oba otwory.Masz po tym pewność że są na tej samej wysokości.
Teraz tylko wszystko podociągać i "zwalić" kabana na koła-próba na sucho dociskanie na hamulcu przodu.
ps.radzę przed zamontowaniem w półki odtłuścić miejsca zaciskania lag...im mniej tam tłustego tym pewniej siedzi. ;)
tobocian

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 27 lutego 2011, 00:16

tobocian, wielkie dzięki za odp :) benzyna ekstrakcyjna lub nitro i będzie odtłuszczone :D

[ Dodano: 27-02-11, 00:17 ]
kamucha1983, Tobie też dzięki za odp :D chyba zaleje 15w :D będzie mi się trochę lepiej jeździło :D
brodaty_rider

Postprzez rafal89 » niedziela, 13 marca 2011, 19:47

Ile oleju trzeba na lewą stronę? 0,5l wystarczy?
rafal89

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 13 marca 2011, 19:49

Jak się wymienia to w obu jednocześnie :P
brodaty_rider

Postprzez Alpha » niedziela, 13 marca 2011, 21:35

tobocian napisał(a):.........wysokości to przymiarka na oś koła,czyli wkładasz ośkę i patrzysz czy przechodzi idealnie,jeżeli nie "celuje" w otwór lagi .........

Myślę że to jest niezbyt precyzyjne . Dlatego , że gdy mamy na centralce , przednie koło uniesione ,lagi "maksymalnie "wysunięte , to nie jest to punkt zero - tylko już minus ~10mm ugięcia . A to z powodu sprężynek , które amortyzują uderzenie lag w fazie rozciągania .
Reasumując , w zależności od siły sprężynek , od ich zużycia , osie otworów lag ,nie muszą być idealnie w linni . Chyba lepiej bazować na górnej półce .
Alpha

Postprzez tommy » czwartek, 24 marca 2011, 01:50

W dużym jajku sprężyny maja być włożone "zwojami bliżej siebie" do góry czy do dołu ?
tommy

Postprzez KMX » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 22:17

Aciol napisał(a):Do imbryka jest inaczej

Obrazek

dla GSX750F 89-96

czyli do mojego imbryczka 491ml a nie 513ml tak jak podawal wczesniej ZiGi?
KMX

Postprzez Jacek_L » środa, 18 maja 2011, 20:54

Pytanko

Przy wymianie uszczelniaczy kupować też te kapturki czy same uszczelniacze wystarczą?
Moje jajeczko :) Nowe zdjęcia na końcu :)
Jacek_L

Postprzez Bones » czwartek, 19 maja 2011, 05:57

To zależy w jakim stanie masz te kapturki - jak stare i popękane to jak najbardziej.
Bones

Postprzez Adriann » niedziela, 22 maja 2011, 14:24

Witajcie Panowie, mam pytanie przy lekko wywalonym lozysku główki ramy lepiej zwiekszyc twardosc czy zmniejszyc przedniego zawieszenia? Mogłby mi ktos napisac jak zwiekszyc.zmniejszyc twardosc tłumienia przodu?
Adriann

Postprzez plaski » niedziela, 22 maja 2011, 15:05

Na półce (przed oczami jak siedzisz) masz 2 pokrętła na śrubokręt płaski. Zgodnie z ruchem wskazówek zegara zwiększasz twardość. Jeśli dobrze pamiętam to są 3 pozycje
plaski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY