Kategoria A

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Kategoria A

Postprzez Valhalla » czwartek, 28 kwietnia 2011, 00:21

Więc...
Z przyjemnością oświadczam, że we wtorek 26.04.2011 z wynikiem pozytywnym zakończyłem egzamin na A. Teraz tylko czekam na dokument :D Ktoś jeszcze może zdawał?
"Nie wiem" - znaczy wiem, ale nie chce mi się tego tłumaczyć ;p
Valhalla

Postprzez Budzik » czwartek, 28 kwietnia 2011, 06:48

JA, ale to 3 lata temu :<
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 28 kwietnia 2011, 07:24

Ja robiłem :D prawo odebrałem 2 tyg temu :P a pytania poje....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez mizzar » czwartek, 28 kwietnia 2011, 07:51

A ja mam termin na 7 Maja. Valhalla, gdzie w Wawie zdawałeś?
mizzar

Postprzez bostea » czwartek, 28 kwietnia 2011, 10:04

Valhalla, Podzielamy przyjemność :diabel:
Gratuluję :brawo:
BoSte@
bostea
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gof » czwartek, 28 kwietnia 2011, 13:04

W Wawie A można tylko na oblewniczej.
Gratulacje :)
Gof

Postprzez mizzar » czwartek, 28 kwietnia 2011, 13:26

Gof, właśnie nie, bo od kwietnia można na Okęciu także. Tam się zapisałem. Zastanawiam się, czy ktoś ma doświadczenia z tego miejsca.
mizzar

Postprzez Gof » czwartek, 28 kwietnia 2011, 13:57

To mam nieaktualne info :) Dzięki za doinformowanie.
Gof

Postprzez Bandian » czwartek, 28 kwietnia 2011, 14:00

Odkad zmienilo sie ze nie ma wytyczonych tras to niby gorzej, ale z tego co wiem na odlewniczej i tak sie jedzie jak wyznaczonymi, rzadko zabieraja gdzie indziej tyle ze typ ci dyktuje gdzie skrecic.

Na okeciu robilem B ale to jakis czas temu, bez jakichs wiekszych problemow.
Co mozna powiedziec. stoj na STOPie i na czerwonym, jedz prawym pasem, redukuj biegi przed swiatlami a nie dojezdzaj na 4 i potem od razu na 1. jak stajesz na strzalce postaw obie nogi na ziemi, potem rusz dopiero, no i powodzonka!
Bandian

Postprzez Gof » czwartek, 28 kwietnia 2011, 14:02

I rozglądaj się przed ruszaniem bo za to można oblać plac :)
Gof

Postprzez Valhalla » czwartek, 28 kwietnia 2011, 22:04

Na radarowej na okeciu zdawalem. Ogolnie bez problemu, bylo nas 3 i wszyscy zdali. Egzaminatorzy sa ok, tylko pamietaj o rozgladaniu sie na placu przed ruszeniem i na 8, slalom. No i o tym ze trzeba powiedziec ze sprawdza sie naciag lancucha bo sie czepiaja i nie przypomna o tym.
Valhalla

Postprzez TasmaN » czwartek, 28 kwietnia 2011, 22:09

Valhalla napisał(a):sprawdza sie naciag lancucha bo sie czepiaja i nie przypomna o tym.

alez wszyscy to za kazdym razem, codziennie robimy :mrgreen: :diabel:
TasmaN

Postprzez kyrtap87 » piątek, 29 kwietnia 2011, 05:26

Valhalla, gatki
kyrtap87

Postprzez mizzar » piątek, 29 kwietnia 2011, 07:04

Valhalla, dzięki za cenne wskazówki. Powiedz jeszcze proszę, czy na 8 włączasz migacze? Rozumiem, ze rozgladasz sie na 8?
Mówią co po czym wykonać? Słyszałem, że najpierw robi się osemke, a potem slalom. Jak jest w praktyce?
Jak wyglądała jazda po mieście? Jakieś kruczki?
Dzięki z góry za informację.
Ostatnio edytowano piątek, 29 kwietnia 2011, 07:05 przez mizzar, łącznie edytowano 1 raz
mizzar

Postprzez Valhalla » piątek, 29 kwietnia 2011, 09:26

Na radarowej od A do Z wygląda to tak:

Umawiasz się na jakąś godzinę (jeśli masz teoretyczno-praktyczny to poczekasz trochę dłużej ;p)
Razem z Tobą czeka jeszcze 2.
Wyczytują kategorię A - wszystkich 3ch. MUSISZ mieć DOWÓD OSOBISTY, prawko nie przechodzi. Sprawdzają tożsamość, jeśli masz w badaniach wpisane okulary/soczewki to pytają i musisz mieć założone (znaczy soczewki - musisz tylko powiedzieć że masz ;p )
We 3 + egzaminator idziecie na plac, po drodze egz objaśnia co i jak (jedni objaśniają lepiej inni gorzej).
Dostajecie kamizelki i w kolejności tak jak na liście od 1 do 3 robicie plac.
Plac:
2 elementy do kontroli + 1 stały czyli łańcuch.
Kierunkowskazy - nie trzeba używać(ja nie używałem), ale jak się upierasz to trzeba zachowywać konsekwencję.
Slalom - przy zawracaniu nie musisz trzymać się promienia 8, po prostu zawracasz jak Ci się podoba.
Pokazujesz co tam Ci wylosował (przy hamulcu sprawdź czy zapala się światło stopu przy hamulcu w rączce i nodze) i ten łańcuch.
Później masz przepchnięcie motocykla o 5 m - stoi przed linią i zatrzymujesz go przed następną linią, odsuwasz się na 1m i już.
Wsiadasz na motocykl, rozglądasz się (to się nazywa przygotowanie do jazdy ;p)
Ruszasz na 8 (tu musisz wjechać na nią przez przerywaną linię, rozglądać się na przecięciu dróg), uwaga bo placyk jest lekko pochyły i moto będzie Ci przyspieszać lekko - sugeruję na półsprzęgle popyrgać, szczególnie że ten moto jakiś dzisny mi się wydaje.
Z 8 jedziesz na slalom - do ostatniego słupka i z powrotem, no i wcześniej wskazaną drogą na górkę.
Z górki na miasto - wyjazd w odwrotnej kolejności niż plac - czyli ten co ostatni skończył plac jedzie na miasto pierwszy.

Na mieście uwaga:
Na jazdę przy prawej krawędzi
Gdy skręcasz w lewo to ustawiasz się przy lewej krawędzi
Kierunkowskazy włączaj wcześnie i pilnuj żeby wyłączyć
Piesi
Nie jeździć po liniach ciągłych
Na STOP zatrzymać się( do prędkości 0 km/h)
Na strzałce warunkowej zatrzymać się( do prędkości 0 km/h)

Będziesz miał na mieście poza zawracaniem i jazdą jeszcze 2 zadania(proste):

Zatrzymanie w określonym miejscu (mi powiedział proszę zatrzymać się na wysokości czerwonego samochodu - zatrzymałem się obok czerwonego kombi co stało jako pierwsze i już)

Hamowanie awaryjne - powie Ci żebyś się przygotował i jak będziesz jechać 50 to powie Ci żebyś rozpoczął hamowanie awaryjne - nie musi być "wyjątkowo awaryjne" wystarczy że zatrzymasz się z użyciem obu hamulców troszkę szybciej niż normalnie.

Każdy błąd możesz popełnić 1 raz praktycznie, jeden koleś co ze mną zdawał miał 7-10 błędów po 1 razie zrobionych i go przepuścił bez problemu.

najważniejsze: spróbuj się nie stresować bo to najbardziej przeszkadza

Powodzenia :D
Ostatnio edytowano piątek, 29 kwietnia 2011, 09:28 przez Valhalla, łącznie edytowano 1 raz
Valhalla

Postprzez brodaty_rider » piątek, 29 kwietnia 2011, 09:37

Żeby Cię fantazja nie poniosła :D mój kumpel na co dzień jeździ CBR 600 F4i sport i go poniosła na mieście :D dostał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez mizzar » piątek, 29 kwietnia 2011, 14:17

Valhalla, jasniej juz chyba nie mozna, baaardzo dzieki za pelne informacje, przydadza sie jak nie wiem, co. Po egzaminie dam cynk co i jak no i.... trzymajcie kciuki.
mizzar

Postprzez Gof » sobota, 30 kwietnia 2011, 01:28

brodaty_rider napisał(a):Żeby Cię fantazja nie poniosła :D mój kumpel na co dzień jeździ CBR 600 F4i sport i go poniosła na mieście :D dostał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów :D

To co on odwalił? Mnie też trochę poniosła (30 punktów i zabrane prawko) ale żadnego zakazu nie dostałem - może dlatego że nie piłem ani z nikogo nie zrobiłem znaku poziomego :)

Aaa dopiero skojarzyłem że chodzi o egzamin :D ale napisz co odwalił że aż taki zakaz dostał :D
Ostatnio edytowano sobota, 30 kwietnia 2011, 01:30 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez mizzar » niedziela, 8 maja 2011, 07:50

Zdałem!
Informacje, jakie przekazał Valhalla są aktualne z tym, że mnie egzaminowała niewiasta (niestety nie zapamiętałem nazwiska)

Zadania na placu zostały nam przedstawione bardzo dokładnie. Ósemka rzeczywiście delikatnie pochyła, ale ze dwa razy większa niż miałem na kursie, więc nie było problemu.
Zadania jak opisał Valhalla. Ważne by się rozglądać i nie podpierać nogami (nie tylko na ósemce, ale też przy nawrotach itd)

Miasto.
Moja trasa zawarła się w kwartale ulic: Hynka-Grójecka-Korotyńskiego-Żwirki i Wigury-Hynka. Dodatkowo parę uliczek niewielkich wewnątrz tego kwartału.
Skrzyżowanie na którym obali kilku gości przede mną to grójecka bakalarska (skręca się w lewo w grójecką w kierunku Hynka) - trzeba się tam pilnować by nie wjechać na skrzyżowanie gdy nie można z niego zjechać (czasem trzeba poczekać nawet 2-3 cykle świetlne)
Zwracać także uwagę trzeba na dynamikę jazdy - jak jest ograniczenie do 60 to trzeba jechac 60.
Egzamin w ruchu miejskim trwa ok 40 minut.
Reszta tak jak opisał Valhalla.

Valhalla, jeszcze raz wielkie dzięki za rady:)
mizzar

Postprzez Valhalla » czwartek, 19 maja 2011, 07:51

Szybko Ci poszło :) Już odbiór dokumentów był?
Valhalla

Następna strona

Powrót do HYDEPARK