OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Masa » niedziela, 24 kwietnia 2011, 06:59

wy tu straszne rzeczy mówicie o tych oponkach a u mnie jednak ktoś wsadził przod 120 a tył 160 i nie odczuwam by się kiepsko jezdziło nawet po zakrętach
Masa

Postprzez rafal89 » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 17:39

Co powiedzie na oponę z tej aukcji?
http://allegro.pl/nowa-dunlop-sportmax- ... 75399.html
rafal89

Postprzez Budzik » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 17:44

dowiedz sie tylko o rocznik opony i jest chyba okej, zdaje mi sie ze jest to opona 1 skladnikowa
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez raf86 » poniedziałek, 25 kwietnia 2011, 17:51

Ja od kilku dni śmigam na Dunlop Sportmax qualifeir 160/60 i po zmianie z 150/70 delikatną różnice odczuwam w zachowaniu motocykla, jakby troszkę ciężej zmieniał tor jazdy, ale lepiej sie na niej czuje :)
raf86

Postprzez DiElektryk » wtorek, 26 kwietnia 2011, 09:38

Budzik napisał(a):dowiedz sie tylko o rocznik opony i jest chyba okej, zdaje mi sie ze jest to opona 1 skladnikowa

Przecież jest dot podany , oponka z 2007 roku.
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez M@rio » piątek, 29 kwietnia 2011, 16:49

Chcę wymienić opony w GSXF 750. Rozmiarówkę chcę pozostawić seryjną. Proszę podzielcie się doświadczeniem jakiej firmy wybrać. Ja doświadczenia w tej dziedzinie jeszcze nie mam liczę na wasze.
M@rio

Postprzez Budzik » piątek, 29 kwietnia 2011, 17:12

zalezy jaki typ jazdy preferujesz taka opone powiniene sobie kupic:) i od tegotrzeba zaczac
Budzik

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » piątek, 29 kwietnia 2011, 19:51

Maxxis Supermaxx.Ja mogę polecić,miałem w gsxfie.Bardzo dobre prowadzenie,uslizgów jako takich nie zauważyłem(chyba,że białe pasy-ale to kazda opona).W deszczu tez poprawnie.
Pozapierdalac rowniez da rade :)
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez DiElektryk » piątek, 29 kwietnia 2011, 21:26

Dokładnie wszystko zależy od stylu jazdy - jak chcesz długo i prosto to inne jak chcesz rant docierać też co innego :).

Wariat a jak tam na jednym wahaczu się lata?? :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Kuski » czwartek, 12 maja 2011, 18:29

Siema,
Kupiłem Shinko 741 150/70.
208zł(233zł)
DOT 3210
Wyjechałem od wulkanizatora dodałem gazu, jakiś uslizg...no cóż, nowa opona...
po 5 minutach jestem na rondzie Mogilskim(KRK) -"zobaczę czy teraz zrobię power slide'a" ... no i poszedłem z 1 na koło z gazu! Co poprzednio było trudne do osiągnięcia.
Bardzo dobre wrażenia. :mrgreen: 8)
Kuski

Postprzez pegaz » czwartek, 12 maja 2011, 18:55

rafal89 napisał(a):Co powiedzie na oponę z tej aukcji?
http://allegro.pl/nowa-dunlop-sportmax- ... 75399.html

to jest opna zakladana seryjnie w jajkach na tyl. Wlasnie swoja dojezdzilem (23kkm). Do turystyki jest bardzo dobra, na mokrym rowniez sie sprawdza. Jezeli chcesz ja pozamykac, polatac na torze, to juz bedzie sie srednio nadawala.

Jezeli chodzi o DOT to hmm... moja byla z 2006.

Teraz zmiana na Dunlop Sportmax roadsmart (nastepce powyzszej).
pegaz

Postprzez Aru26 » niedziela, 15 maja 2011, 08:11

Proszę o waszą opinię co sądzicie o tej oponce.
http://allegro.pl/metzeler-sportec-m3-1 ... 66220.html
Aru26

Postprzez DiElektryk » niedziela, 15 maja 2011, 09:13

Gumka chwalona ale charakter sportowy powoduje że dość szybko znika - kwestia zastosowania, jak lubisz poszaleć będzie jak znalazł :)
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Cygi » niedziela, 15 maja 2011, 22:20

Ja dodam ze wlasnie natrzaskalem juz na swoich michelinach pilot power 2CT
17tys km. Efekt- przod jest na ogranicznikach i jest juz do wymiany a tyl juz prawie tez. Chyba kupie znowu te same bo smiga sie na nich calkiem przyjemnie.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Gof » poniedziałek, 16 maja 2011, 00:43

Ja założyłem parę dni temu Pilot Road 2 (też Michelina) kupione w motohurcie w Markach. Ceny jak ceny ale jakbyście mieli wymieniać u nich opony to... polecam dobrze to przemyśleć, rzeźnicy porysowali mi felgę, w ogóle zabierali się do tego jak pies do jeża, nie wiedzieli jak wsadzić tuleję która im wypadła itd.
Gof

Postprzez Budzik » poniedziałek, 16 maja 2011, 17:11

gof ile placiles za gumy u nich? bo ja mam kilka kontaktow i dokladnie pilot roady komplet bede kupowal i narazie najtaniej jakie znalazlem to 900zł
Budzik

Postprzez Gof » poniedziałek, 16 maja 2011, 17:17

960 + przekładka 100, nie znalazłem nigdzie taniej a przegląd mi się kończył tego dnia i nie chcieli przedłużyć :D
Gof

Postprzez Budzik » poniedziałek, 16 maja 2011, 18:08

spoko ja jeszce troche zanim przekladne zrobie minie bo najpierw opony tzreba kupic :P ale to pewnie z miesiac potrwa, takz eczekam na pierwsze oopinie ^^
Budzik

Postprzez Gof » poniedziałek, 16 maja 2011, 18:51

Pilot Roady zaskoczyły mnie przyczepnością w deszczu, jest dużo lepsza niż Sportmaxów które miałem. Na asfalcie w sumie też, bez problemu stawiam jajo na przednie koło przy hamowaniu, na Sportmaxach było to trudniejsze (chociaż też się dało). Z innych różnic - piszczą na granicy utraty przyczepności i już w poślizgu, nawet przy małych prędkościach.

[ Dodano: 17-05-11, 01:37 ]
Kurrr.... nowe opony i już kapeć (z tyłu), musiałem najechać na jakieś gówno. Nie wiecie jak to jest z naprawianiem gum w moto - jak jest mała dziura to da się naprawić taką oponę czy lepiej dla spokoju kupić nową? Zakładając że nie mam kasy na wymianę dwudniowej opony ale też nie chcę żeby naprawiana strzeliła mi w zakręcie, bo wtedy to już żadnej kasy nie zarobię... I jeżeli przejechałem na kapciu 4 km (15-20 km/h, delikatnie) to ta opona jeszcze się do czegoś nadaje?
Gof

Postprzez Nyuno » wtorek, 17 maja 2011, 10:55

gof... to zależy. Popatrz na ranty opony - jeżeli masz dużo pęknięć, to jest wysokie prawdopodobieństwo, że nic z nią nie zrobisz - te pęknięcia to po czasie dziury - ucieka powietrze i skończy się tym, że będziesz musiał dopompowywać codziennie (ja tak sobie załatwiłem przód). Możesz spróbować napompować 2.5 na tył, pojeździć jeden dzień po wulkanizacji i następnego dnia skontrolować bary - jak nie spadnie poniżej 2.2 to możesz śmiało śmigać. A jak spadnie - szukaj nowej.
Obrazek
Nyuno

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY