Poprawna zmiana biegów

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Postprzez x10d » czwartek, 16 czerwca 2011, 20:59

Oka, przetestowalem z godzinke temu kolo 10k na dwojeczce - ma kopa i nic nie muli ;] (albo ja nie przyzwyczajony jestem :) )
Tylko jak dotankowalem teraz do pelna, to znowu mi wyzsze spalanie wyszlo... :/
Wam tez tak 'strzela' z tlumika przy wysokich obrotach?
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 16 czerwca 2011, 21:29

jak puszczę manete gazu to tak
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Bartek Tymoszuk » piątek, 17 czerwca 2011, 11:07

No pewnie ze strzela :D ja tak jak mowie jak jezdze miedzy autami to przynajmniej 6 tysiecy i prawie do odciecia krece a jak jade po prostej i nie fisiuje nic tylko jadew to staram sie przy 6 tys wrzucac kolejny bieg
Bartek Tymoszuk

Postprzez x10d » piątek, 17 czerwca 2011, 11:16

Bartek Tymoszuk napisał(a):No pewnie ze strzela :D

No dla mnie to nie bylo takie oczywiste - mnie nigdy nic nie strzelalo wczesniej :D
Zawsze mi sie wydawalo, ze strzela wtedy, gdy jest cos zle wyregulowane. Mechanikiem ani fizykiem nie jestem, wiec mnie to troche zaskoczylo :)

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez Bartek Tymoszuk » piątek, 17 czerwca 2011, 11:18

ja tam czasami przyznam sie do prozniactwa ale kolo przystanku czy na swiatlach czasami strzele sobie takie pryknięcie nawet :D
Bartek Tymoszuk

Postprzez brodaty_rider » piątek, 17 czerwca 2011, 16:36

x10d, ja mam pustą puszkę która tak czy siak strzelać będzie :D kilka godzin z mechanikiem na regulacji składu mieszanki synchro etc i git ale strzela dalej ten typ tak ma ma tej puszce jak założyłem własnej roboty w watą po strojeniu już nie strzelał znowu ten strojenie i znowu strzela :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Schummi » piątek, 17 czerwca 2011, 22:55

a u mnie nic nie strzela :) obroty na 11k RPM i puszczam i nic... i tylko ładnie zamruczy i żadnych strzałów :P
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez x10d » sobota, 18 czerwca 2011, 00:13

[SCH]Marcin napisał(a):a u mnie nic nie strzela :) obroty na 11k RPM i puszczam i nic... i tylko ładnie zamruczy i żadnych strzałów :P

Czyli: może muszę przepchać... :diabel:

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez Adriann » niedziela, 26 czerwca 2011, 09:51

Chciałbym powrocic do tematu dwójki która prawie zawsze wchodzi ze stukiem i ciezko wyczuc, dostosowac predkosci obrotowe skrzyni aby tego uniknac, ostatnio zauwazylem ze wrzucajac dwojke miedzy 2.5 a 3 tyś obr. - czyli zaraz po ruszeniu nie ma czesto tego wkurzajacego "jeb". Oczywiscie gdy chcemy spokojnie jechac;)
Adriann

Postprzez Bartek Tymoszuk » niedziela, 26 czerwca 2011, 20:21

wiesz co adriann ja ostatnio zauwazylem ze jak rozprowadzam zmiane biegu na 3 fazy to duzo lepiej to wychodzi jezeli chodzi o trzaski itd

1.podciagam noge delikatnie
2.wciskajac sprzeglo podciagam noge mocniej
3.po cwiercsekundy puszczam sprzeglo i noge

jezeli idziemy do gory to gaz trzymam caly czas tak samo

jezeli idziemy w dol to puszczam i w sumie tak jakbym ruszal z 1 z miejsca dodaje gazu wraz ze sprzeglem
Bartek Tymoszuk

Postprzez Adriann » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 03:00

Bartek ja tez czesto korzystam z "stopa zaczyna i konczy" przy redukcji tez robiue miedzyfaz, chodzilo mi tylko o wnijanie 2 gdzie prawie zawsze strzal slychac.
Adriann

Postprzez x10d » poniedziałek, 27 czerwca 2011, 08:56

Adriann napisał(a):Bartek ja tez czesto korzystam z "stopa zaczyna i konczy" przy redukcji tez robiue miedzyfaz, chodzilo mi tylko o wnijanie 2 gdzie prawie zawsze strzal slychac.

Jak nie dobierzesz obrotow, to bedzie zawsze slychac. A ze dla 2 jest trudniej, niz dla wyzszych biegow - to inna sprawa. Ale da sie bez problemu bez zadnych strzalow wkladac 2 wte i wewte, tylko trzeba to wytrenowac.
U mnie ciszej zawsze wchodzi 2 jak lekko naciskam dzwignie tuz przed wcisnieciem sprzegla.

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez Adriann » środa, 29 czerwca 2011, 22:30

Powiem tak... mialem juz dwa Suzuki i inne motocykle, na wielu jezdzilem a tylko swoim jajkiem obecnym mam problem z 2 bez stuku;) jezdze juz ze 13-14 lat na moto, na innych biegach prawie bez szelestnie od 3 w zwyz;)
Adriann

Postprzez x10d » środa, 29 czerwca 2011, 22:42

Adriann napisał(a):Powiem tak... mialem juz dwa Suzuki i inne motocykle, na wielu jezdzilem a tylko swoim jajkiem obecnym mam problem z 2 bez stuku;) jezdze juz ze 13-14 lat na moto, na innych biegach prawie bez szelestnie od 3 w zwyz;)

Mechanikiem nie jestem, ale moze to tez kwestia samej skrzyni i przebiegu - moje jajko ma kolo 9000 dopiero, a poprzedni wlasciciel zrobil cale 7500 w dlugich trasach i nie katowal moto po miescie itp.

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez Adriann » czwartek, 30 czerwca 2011, 00:04

moj ma niby 43 około... szkoda ze taki przebieg to tak na prawde zaden a sa ludzie co przed nami zajezdza to w piz...u ...
Adriann

Postprzez Bartek Tymoszuk » czwartek, 30 czerwca 2011, 00:23

no ale wiecie to nei ma w sumie znaczenia jezeli chodzi to chodzi ja kupilem przebieg 54 tysie w 3 miechy zrobilem 61 tysi i we wtorek 600 zl w serwisie zostawie moto katowane codziennie od rana po 100 km dziennie srednio tylko miasto i codziennie po pare godzin wlaczam wylaczam bo odwiedzam poprostu rozne urzedy , firmy itd wiec przebieg tak duzo nie mowi co sam sposob uzytkowania ktorego nigdy nie poznasz na prawde
Bartek Tymoszuk

Postprzez x10d » czwartek, 30 czerwca 2011, 10:48

No tak - im wiecej niepoprawnego wachlowania biegami, tym wiecej sie skrzynia zuzywa - przebieg ma tu tyle tylko, ze ja np. wiem, ze malo prawdopodobne, zeby moja skrzynia byla bardzo wyrobiona - zwlaszcza jak poprzednik tylko ze 3-4 trasy przez caly kraj zrobil. Ot, to wszystko :>

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez Adriann » czwartek, 30 czerwca 2011, 11:49

x10d Twoj moto jezeli tak mial to mogłby po myjjni z powrotem do salonu za pewne trafic. O to chodzi ze te moto moga duzo przejechac a zapier.... jez mozna szybko jak ktos chce stuntu lub nie umie jezdzic.
Adriann

Postprzez Bartek Tymoszuk » czwartek, 30 czerwca 2011, 14:37

adriann no albo tak jak ja jezdze czyli w pizde na 100% tylko miasto cochwila zmiana biegow ostre hamowania albo jazda na pol sprzegle miedzy samochodami
itd itd
Bartek Tymoszuk

Postprzez Adriann » niedziela, 3 lipca 2011, 15:57

Bartek ile juz masz imbryka? Ile klocki ham Ci wytrzymuja?
Adriann

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy