Problemy i porady

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Postprzez lewmichal » piątek, 23 marca 2012, 13:48

Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Milan » sobota, 24 marca 2012, 12:23

lewmichal, dziękować! ;)
Milan

Postprzez demonlegion » sobota, 24 marca 2012, 21:43

Proszę bardzo
Obrazek

Obrazek
demonlegion

Postprzez WIKTOR » niedziela, 25 marca 2012, 23:17

witam. Od dwoch tygodni jestem nowym posiadaczem gsxf'a 750 99'. Od samego kupna jest pewien problem, ktorego jeszcze nie zdiagnozowalem. Zimny silnik odpala zawsze od pierwszego, oczywiscie wczesniej zaciągnięte jest ssanie. Silnik chodzi 10-15 sek, ma przy tym obroty 900-1100 i gaśnie. Nie dochodzi nawet do momentu aż ssanie się załączy. Drugi raz go odpalić jest już problem i zazwyczaj kolejne próby zalewają tylko świece. Jak chce danego dnia pojeździć musze poprosu odpalać go tak jak trzeba, na zaciągniętym ssaniu, ale z lekkim gazem i wtedy dopiero ssanie sie załącza i trzyma już 3-4 tyś obr, więc prawidłowo.
Bez zaciągniętego ssanie zimny silnik nie odpala, nawet z lekkim dodaniem gazu.

Kolejny problem to dziura w mocy w granicach 6.5-9 tyś obr. oraz ogólne odczucie spadku mocy. Problem pojawił się jakis tydzien temu, a więc tydzien po kupnie. Zrobiłem przez ten okres ok 600km i oprócz tego pierwszego problemu nic powaznego się nie działo. Do 6.5 t obr motocykl przyspiesza tak jak powinen, potem do 9-9.5 tys obr nastepuje dziura w mocy, która jest odczuwalna; od 9.5 tys obr motocykl ładnie już ciągnie do odcięcia zapłonu.

Sprzedający zapewniał mnie, że robił regulacje gaźnikow w czerwcu 2011 co potwierdził fakturą z serwisu suzuki-wrocław wraz z wymianą filtra powietrza(więc chyba gaźniki się nie rozregulowały) ; świece były wymieniane na początku sezonu 2011.
Jeśli chodzi o mechanike to bardzo słabo u mnie z tym, wymieniłem tylko olej zaraz po kupnie ale wydaje mi sie, że to nie ma nic do wsytępującego problemu. Kontaktowałem się z mechanikami motocyklowymi to każdy mi powiedział, że trzeba zacząć od regulacji gaźników, którą wg serwisówki GSXF powinno się robić co 18 000.
Z góry dzięki za pomoc !
WIKTOR

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 26 marca 2012, 07:56

WIKTOR napisał(a):trzeba zacząć od regulacji gaźników

Prawdę mówią
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez WIKTOR » poniedziałek, 26 marca 2012, 19:10

a nie uważacie, że coś może byc nie tak z dopływem paliwa bądź regulacja obrotów ?
WIKTOR

Postprzez Budzik » poniedziałek, 26 marca 2012, 19:56

gazniki na 100% regulacje robi sie co 6tys km a nie co 18.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez demonlegion » poniedziałek, 26 marca 2012, 20:47

Czy możecie mi napisać jak ta śruba powinna być ustawiona prawidłowo bo zauważyłem że paliwo wywala z tłumików jak chwilę pochodzi.
Obrazek
demonlegion

Postprzez szybki_czopek » poniedziałek, 26 marca 2012, 20:56

demonlegion napisał(a):Czy możecie mi napisać jak ta śruba powinna być ustawiona prawidłowo bo zauważyłem że paliwo wywala z tłumików jak chwilę pochodzi.
[url=http://images50.fotosik.pl/1468/030aeb16c386ab46m.jpg]Obrazek[/URL]

to śruba od niskich obrotów, jak Ci wywala paliwo to masz złą mieszankę na gaźnikach wg mnie
Obrazek
szybki_czopek

Postprzez demonlegion » poniedziałek, 26 marca 2012, 21:05

Ale ona jest u mnie skręcona prawie na maxa w prawo tak był po kupnie a jak powinna być? Gaźniki to wiem że do regulacji i będą na dniach robione (praca mnie blokuje)
demonlegion

Postprzez kaien » piątek, 30 marca 2012, 12:00

Może ktoś mnie poratuje, po zimowaniu motocykla wybierałem się na zmianę opon do serwisu, wytoczyłem swoje cudo, odpalam, ale po wbiciu biegu, jak stał miejscu to ni hu hu nie ruszył.

Próbowałem regulować sprzęgło przy silniku pod koniec sezonu, jazdy próbnej nie wykonałem, to może być tym spowodowane?

GSXF 750 Imbryk
kaien

Postprzez KR-Ociec » piątek, 30 marca 2012, 12:12

kaien, a brałeś pod uwagę sklejenie tarcz sprzęgłowych? - Założyłeś opaskę na klamkę sprzęgła na zimę? Może to ....
Zakładając, że WJECHAŁEŚ na zimowanie w dobrym stanie.
Ostatnio edytowano piątek, 30 marca 2012, 12:13 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez kaien » piątek, 30 marca 2012, 12:20

a jak je rozkleić?
kaien

Postprzez KR-Ociec » piątek, 30 marca 2012, 12:24

Na wbitym biegu przy zgaszonym silniku poruszać najpierw delikatnie potem mocniej przód i tył kilka (-naście !) razy. Powinno pomóc. A najlepiej przedtem rozgrzać silnik na postoju bez konbinacji aż złapie swoją temp. i spr.
Co więcej - nie pamiętam, nie miałem tego problemu ale było już o tym - poszukaj.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez ziomek4000 » piątek, 30 marca 2012, 19:27

muszę wykręcić zębatkę startera w swoim imbryku. znalazłem taką aukcję:
http://moto.allegro.pl/suzuki-dr-ls-gsx ... 57979.html
gość napisał że to do koła magnesowego. ściągacz wygląda tak jak ten w książce serwisowej. sorry za głupie pytanie ale czy koło magnesowe to będzie tam gdzie ta zębatka startera? nie chciałbym niepotrzebne wywalić 70zł.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez kaien » wtorek, 3 kwietnia 2012, 16:43

orientuje się ktoś, jaka powinna być grubość tarcz sprzęgłowych? GSXf 750 92rok
kaien

Postprzez Ródy » piątek, 27 kwietnia 2012, 15:39

Witam kupilem jakis czas temu gsx 750f z 94.r I tutaj zaczynaja sie moje klopoty motocykl jest po regulacji ganizkow i zaworow i wymianie lancucha rozrzadu, jednak na wolnych obrotach chodzi nie rowno obroty faluja jezeli zalacze ssanie to prze chwile ma np 3 tys za chwile skacza na 5,7tys i spadaja na 2 tak ze motocykla prawie gasnie. Sytulacja powtarza sie na cieplym silniku kiedy jade jest ok ale wlasciwie na co drugich swiatlach na ktorych staje motocykl gasnie, co wiecej w zakresie obortow od dolu do 6-7tys mam wrazenie jak by ssanie sie nie odlaczalo tak jak by motocykl nie mial mocy dopiero po wejsciu na 6-7tys idzie jak szatan :P Ma ktos jakies pomysly? z gory dziekuje za pomoc pozdro
Ródy

Postprzez moro99 » piątek, 27 kwietnia 2012, 21:09

Ródy, Na moje nadal trzebaby zrobic regulacje bo z tego co czytalem na forum sporo bylo takich przypadkow i regulacja pomagala
Romet -> Simson SR50 - > Keeway Hacker -> GSX650F -> FJR1300
moro99

Postprzez Ródy » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 11:03

Tylko ze czyszczenie gaznikow i regulacje byly robione nie przez sprzedajacego tylko przez mojego mechanika, co prawda mowil ze sa male luzy na przepustnicach ale sa minimalne. Wczoraj rozebralem go na czesci sprawdzilem bak czy niema jakiegos syfu sprawdzilem filtr powietrza swieczki, potem go zlozylem i chcialem przewietrzyc i chyba znalazlem problem moim zdaniem chyba problem tkwi gdzies w przewodach paliwowych poniewaz przejachalem jakies 500m moto zgasla podczas jazdy stanolem na chodniku postal 5-10 min zapalil i przejchalem znowu 500m tak jak by przewod byl nie drozny?
Ródy

Postprzez Budzik » poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 15:05

sam odpowiedziales sobie na pytanie :) jak masz filtr paliwa to ogarnij go i wymien, albo wogole usun :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF