a więc zaczynając od początku, w innym temacie pisałem o łańcuchu KLIK, dzisiaj podjechałem do jakiegoś mechaniora i usłyszałem że powodem wyciągania się łańcucha jest to że jest "wyślizgany na zębatkach", więc oznajmił mi że czeka mnie w najbliższym czasie wymiana..., teraz mam pytanie jakie napędy polecacie w rozsądnej oczywiście kasie i nie jakieś badziewie.
Druga sprawa to czasami występuje problem że nie mogę podczas jazdy ani wrzucić ani zrzucić biegu, muszę na prawdę użyć siły żeby bieg wrzucić, przypadłość ta jest sporadyczna, ale występuje minimum raz dziennie latając ok. 40km dziennie. Zauważyłem że nie jest to na pewno związane z temp. silnika, raz wystąpiło jak był dopiero co odpalony a innym razem po ok 20minutach jazdy, jeżeli się nie mylę to występuje to miedzy różnymi biegami..., gdzie szukać przyczyny? Czy jest to oznaką kończącego się sprzęgła czy może nadmiernym wyciągnięciem linki sprzęgła, bo jak mi znajomy powiedział co moto oglądał to jest ona na końcu regulacji przy klamce.
Kolejna rzecz to obroty, początkowo jak nabyliśmy moto obroty na rozgrzanym silniku na biegu jałowym były w granicach 1000 teraz teraz falują od 1200 do 1400.
Dodam że jak kupiliśmy moto ok miesiąca temu, sprzedający mówił że podobno wszystko było zrobione, olej wymieniony itp... o napędzie nic nie mówił a ja niestety nie dopytałem, bo niby moto miało być ze sprawdzonego źródła...
Proszę o wyrozumiałość i rady jak dla kompletnego laika, najlepiej łopatologicznie