Czym przyciemnic szybke i kierunki??

owiewki, lusterka, sety, klamki, lakier, polerki...

Postprzez TasmaN » sobota, 30 stycznia 2010, 00:03

Rychu napisał(a):Oj tak bede musial:)

ja tak mialem zrobic z tymi kierunkami, ale mi baba o jakichs DIMACH czy DINACH tych rajstop zaczela w sklepie i sie wycofalem :/
TasmaN

Postprzez Rafior » niedziela, 9 grudnia 2012, 21:29

Jeśli mozna to ja poprosze o instrukcje obsługi rajstopy w sensie przyciemnienia kierunku :) Temat mnie zaciekawił i moze bym cos takiego wypróbował bo razi mnie ten pomarańczowy kawał plastiku :) Jak to zrobić z tą pończochą żeby było git?:)
To muzeum, nie klubokawiarnia proszę pana.
Rafior

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 08:19

Troche czasu minelo i sprawa u mnie zakonczyla sie tak...
w markecie albo sklepie z lakierami kupilem puszke w sprayu. Lakier czarny TRANSPARENTNY. Nakladasz kilka lub kilkanascie warstw lakieru w odstepie kilku min pomiedzy kazda z nich. W zaleznosci jak ciemne chcesz miec kierunki.
Fotki mozesz zobaczyc na www.tasman.gsxf.pl . Wieczorem moge wrzucic tez zdjecia, na razie na komorce siedze.

sprawa z rajstopami to fajna rzecz ale jednorazowa ;p
TasmaN

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 08:19

Troche czasu minelo i sprawa u mnie zakonczyla sie tak...
w markecie albo sklepie z lakierami kupilem puszke w sprayu. Lakier czarny TRANSPARENTNY. Nakladasz kilka lub kilkanascie warstw lakieru w odstepie kilku min pomiedzy kazda z nich. W zaleznosci jak ciemne chcesz miec kierunki.
Fotki mozesz zobaczyc na www.tasman.gsxf.pl . Wieczorem moge wrzucic tez zdjecia, na razie na komorce siedze.

sprawa z rajstopami to fajna rzecz ale jednorazowa ;p
TasmaN

Postprzez Rafior » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 14:43

I pewnie na sprayu sie skonczy. Na filmach elegancko to wyglada. A miałeś jakies przygody z tego tytułu z miśkami? I czy wyraźnie widać sygnał kierunku mimo przyciemnienia? Najlepsze jest to że nie ma jasnego przepisu regulującego przyciemnianie kierunków. Ma być wyraźnie widoczna barwa światła "żółta samochodowa" ale definicji ów barwy nigdzie nie ma i werdykt policjanta zależny jest od jego humoru i innych błahych czynników :) Ok tak czy tak spray górą ;) Dzieki!
Rafior

Postprzez motomyszor » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 16:09

Z miśkami jest tak że póki ma się szczęście to dobrze....

Ale w razie wypadku wina będzie po stronie osoby z przyciemnionymi światłami bo nie mają homologacji.
Ktoś może wam wjechać w d.... zajechać drogę, cokolwiek. Powie że macie złe światła i was nie widział i koniec. Bez homologacji macie przegrane.
motomyszor

Postprzez TasmaN » wtorek, 11 grudnia 2012, 00:42

Rafior napisał(a):A miałeś jakies przygody z tego tytułu z miśkami?

Na Jajku nie zatrzymali mnie.... no raz mnie zatrzymali ale problemem nie byly kierunki tylko mocna LEDowa dioda w kolorze niebieskim w miejscu 'postojowki' :D :P
Skonczylo sie na negocjacjach ze jak moge na miejscu wymienic/ usunac 'usterke' to nie zabiora dowodu.
Z kieszeni wyjalem i chcialem pokazac ze mam biale ale wysypaly sie tez czerwone i zielone... i Miski chyba zwatpily juz wtedy i kazali mi spier... ;D

Rafior napisał(a):I czy wyraźnie widać sygnał kierunku mimo przyciemnienia?

To, jak bardzo czarne bedziesz mial kierunki zalezy ile warstw lakieru nalozysz... ja nalozylem duzo i byly jak widac bardzo czarne. Fakt, w dzien slabo bylo widac kierunek (szczegolnie w duzym sloncu). W nocy okej.
Z perspektywy czasu widze ze niezbyt rozsadne/bezpieczne bylo az takie mocne przyciemnianie kierunkow.

Wazne zebys malowal kierunki jak by to nazwac... z kazdej strony. To znaczy nie robil odciecia na krawedziach... wtedy jest to trwale i nawet karcher nie zmyje Ci lakieru.

P.S.
a jeszcze dodam w kwestii szyby przedniej. Lepiej moim zdaniem wydac ok. 140 zl na akcesoryjna szybe MGG (polska, z allegro). Naprawde niedrogie stosunkowo i ladnie zrobione szyby w kilku ladnych opcjach kolorystycznych do wyboru.

Lakier ladnie wyglada na kierunkach i malych elementach. Na szybie... no chyba ze ktos naprawde umie lakierowac. Ja spierdoli.lem i szyba oryginalna od Jajka robila kilka sezonow za podstawke pod kose boczna ;) :D
Ostatnio edytowano wtorek, 11 grudnia 2012, 00:48 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez Rafior » wtorek, 11 grudnia 2012, 11:46

Dokładnie, bede uważał z ilością warstw ;] A co do szyby to już do mnie idzie właśnie taka jak mowisz za 140 zł z allegro ciemny grafit:) Nie bede kaleczył motocykla moimi wątpliwymi umiejetnościami lakiernika amatora. Także wszystko idzie do przodu:)
Rafior

Postprzez czeslaw » wtorek, 11 grudnia 2012, 23:17

daj znać jak ci wyszedł efekt tych kierunków :)
czeslaw

Postprzez Rafior » czwartek, 13 grudnia 2012, 13:50

Co do kierunków to bede raczej je robił bliżej wiosny, bo jak narazie brak pomieszczenia do malowania a garaż nieogrzewany;) I dziś mi szybka przyszła MGG za 140 zł ciemny grafit. Wygląda super i chyba warto wydac kase na taką szybkę a nie samemu kombinować:) Także jak coś gorąco polecam.
Rafior

Poprzednia strona

Powrót do NADWOZIE