Przewody wysokiego napięcia

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Przewody wysokiego napięcia

Postprzez blue angel » piątek, 15 marca 2013, 13:11

Szukałem ale nie znalazłem więc pytam tutaj.

Wymieniałem przewody wysokiego napięcia. Moje miały już 11 lat i mimo, że wyglądały OK jakoś dziwnie iskra nie chciała sie pokazywac tam gdzie trzeba. Niestety wyglądają one na zamontowane w cewce jakby komuś zależało na ich nie rozbieraniu. Być może to kwestia lat i miejsca umieszczenia tych cewek ale plastikowe mocowania dociągające przewody do cewki łamały się jak zapałki przy jakiejkolwiek próbie ich podważenia przy wymianie. Efekt ... ułamane mocowania. Z 4 ocalały 2. Moje pytanie jest takie czy nie macie może wiadomości czy takowe mocowania są gdziekolwiek do dostania ??? Swoje przewody powciskałem na siłę ile się dało i uszczelniłem silikonem ale czułbym sę pewniej wiedząc że coś je trzyma nam miejscu jak uprzednio były.

Dodam tylko że po sprawdzeniu iskra jest tam gdzie powinna być tylko to mocowanie nie daje mi spokoju. A aż nie chce mi się wierzyć, że wymienia się przewody razem z cewkami.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez TasmaN » piątek, 15 marca 2013, 16:07

Ja polamalem przy zmianie przewodow wszystkie te zatrzaski :) Z premedytacja bo sie wkurwilem.

Gdzie kupic takie opaski/zatraski nie wiem.

Ja owinalem kazdy przewod tasma izolacyjna i dalej cala cewke dookola... bez zadnego problemu potem.
Mozesz tez sprobowac wziasc opaske zatrzaskowa (trytytke) i opasac calosc (scisnac kable do cewki.

zerkniij tez tutaj jesli to cos pomoze: http://www.skiffy.com/docs/menufr.cfm?p ... country=pl
TasmaN

Postprzez Budzik » piątek, 15 marca 2013, 16:57

Z tym sciskaniem kabli to bym nie przesadzal. Nie wiem jakie tam zatrzaski byly ale na pewno w warszawie na lodygowej/mlodzienczej w sklepie z czesciami do forda maja rozne spinki
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez TasmaN » piątek, 15 marca 2013, 17:42

jak mocno jestes w stanie scisnac zwykla trytka kabel o grubosci kolnierza ok. 1mm i po obwodzie calej cewki?

spinki wygladaja tak ze sa specyficzne i trudno dobrac zamiennik.
TasmaN

Postprzez Budzik » piątek, 15 marca 2013, 18:24

TasmaN, tak mocno az nie peknie trytytka :)
Budzik

Postprzez TasmaN » piątek, 15 marca 2013, 19:59

i kabla nie przetnie. To wbrew pozorom gruby zwoj w dosc mocnym pancerzu.
TasmaN

Postprzez ziomek4000 » piątek, 15 marca 2013, 21:34

a może tak zamiast sylikonu to zalać klejem na gorąco? chociaż z drugiej strony to czy w tym miejscu nie będzie później podczas pracy temperatury która na nowo roztopi klej.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez blue angel » piątek, 15 marca 2013, 22:07

ziomek4000 taka była moja pierwsza myśl ale ... ta temperatura mnie odwiodła od tego pomysłu. wybrałem silikon wysokotemperaturowy. Z tymi trytkami to myślę, żeby przewody zabezpieczyć tuż za cewką żeby się nie ruszały i nie powodowały wysuwania się z cewki. Jak coś wymyśle to wstawię fotkę :)
blue angel

Postprzez TasmaN » piątek, 15 marca 2013, 22:16

blue angel napisał(a):Z tymi trytkami to myślę, żeby przewody zabezpieczyć tuż za cewką żeby się nie ruszały i nie powodowały wysuwania się z cewki. Jak coś wymyśle to wstawię fotkę :)

dokladnie tak.
jak przymocujesz/scisniesz do obudowy to nie ma mozliwosci zeby sie wysunely.
One nie pracuja w zaden znaczny sposob. Sam silikon je trzyma a dodatkowo trytka je unieruchomi.

Ja w Jajku swoim ze 2 sezony tak przelatalem i nic sie zupelnie nie dzialo.
TasmaN

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 07:16

TasmaN a zdradż mi tajemnicę jak wepchnąłeś te przewody do cewki ??? moje są dośc elastyczne i ciężko je złapać na tyle mocno żeby je tam na siłę wepchnąć bo się wyginają. Sprawdzałem sufmiarką ile powinny tam wejść aby dojść do końca otworu i wydaje się, żęe wchodziły tak ale ... gdzieś czytałem, na naszym forum, że powodem złej pracy może być zbyt słabo wsadzony przewód i tym samym słaba iskra.
blue angel

Postprzez Budzik » sobota, 16 marca 2013, 10:44

blue angel, wkrecaj je po prostu
Budzik

Postprzez TasmaN » sobota, 16 marca 2013, 10:45

Ja mialem przewody z tego co pamietam Denso. Byly dosc grube i sztywne. Kupilem w Larssonie - na metry sprzedaja.

Przed nasadzeniem ich do cewki scialem 1-2 mm kolnierza przewodu, tak aby zwoje wystawaly troche ponad kolnierz. Potem gwozdzikiem rozepchalem troche przewod w srodku, tak aby po nasadzeniu w cewce latwiej sie wcisnal na ten bolec metalowy w srodku cewki.

Po tym jak lekko rozepchasz przewod (lekko :) ) to czujesz przy nasadzaniu ze ladnie nabija sie na bolec.

Potem wepchnac silikon do srodka i owinac calosc albo spiac trytka.
TasmaN

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 12:53

No widzisz TasmaN za późno sie spytałem. Pomysł z obcinaniem końcówek naprawde dobry nie wpadłem na to :( Ja pierwsze dwa zakładałem bez rozpychania końcówek a dwa z delikatnym zanzaczeniem otworu. Dziś skręciłem cewki na gotowo na motocyklu i sprawdziłem iskrę, jest na wszystkich świecach nie odpalałem jednak motocykla bo jak odpalę to chciałbym się przejechać, żeby zobaczyć czy wszystko jest OK.

[ Dodano: 16-03-13, 13:55 ]
Dziś zrobiłem mocowanie do przewodów

Obrazek

podłączyłem przewody od cewki

Obrazek

i zmontowałem całość do motocykla

Obrazek

iskra jest więc jest ok niestety motocykl nie chodzi jak trzeba. Zauważyłem tez w okolicy pierwszego gaźnika wyciek paliwa więc zmuszony jestem się poddać. Już umówiłem ją do doktora :) i zobaczymy jaka bedzie diagnoza
blue angel

Postprzez ZiGi » sobota, 16 marca 2013, 16:45

Mnie też czeka wymiana przewodów WN bo mam przebicie na drugim od lewej. Zastanawiam się gdzie można je tanio dostać.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 16:51

Moje znalałem na all....o po 10 zł za 1 metr z przesyłka 7 zł - kupiłem 3 metry bo nie dało się 2,5 :) na razie jednak suzanna nadal nie rozmawia ze mną :(
blue angel

Postprzez ZiGi » sobota, 16 marca 2013, 18:56

Ja raczej miałem na myśli gotowe przewody ;)
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 19:51

ZiGi no to masz problem jak my wszyscy bo małe skośnookie jebańce wymyślili, że tego sie nie wymienia oddzielnie tylko razem z cewką na larssonie znajdziesz takowe po 250 z kawałkiem za sztukę
blue angel

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA