dziwne zachowanie sprzęgła szarpanie oraz uślizgi

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

dziwne zachowanie sprzęgła szarpanie oraz uślizgi

Postprzez greg19 » piątek, 28 czerwca 2013, 22:33

Witam zanim coś zacznę robić stwierdziłem ze się podpytam. W mojej susi gsx750f r99. na trasie pojawił się następujący problem.

Objaw pierwszy na 5 i 6 biegu czasami na 4 przy przyspieszani w zakresie 7 tysięcy w górę czasami występuje uślizg sprzęgła do 9 tysięcy a później motocykl idzie już bez żadnych problemów.

Objaw 2 przy odpuszczeniu gazu gdy motocykl zjeżdża z obrotów do 7 tys. na bieg 6, 5 i czasami 4 motocykl wpada w dziwne drgania tak jak by tylne koło jechało po jakiś wybojach lub tarce a gdy obroty spadną do 6 juz niema żadnych drgań. przy przyspieszaniu nie ma takiego problemu.

Objaw 3 na postoju zobaczyłem wyciek oleju i ochlapane całe tylne mocowanie amortyzatora oraz wyczuwalne są ślady oleju na łańcuch.
wszystkie biegi wchodzą bez żadnych problemów.
proszę o podpowiedz od czego zacząć.
greg19

Postprzez Alpha » sobota, 29 czerwca 2013, 17:38

1 . Jeśli klamka sprzęgła ma właściwy luz , na wkręcie wycisku jest 1/4 obr. luzu , jeśli długość i siła sprężyn jest OK - to prawdopodobnie tarczki do wymiany . Musi być olej w silniku ;)

3 . Wyciek z amortyzatora ? Naciśnij tył motocykla , zobacz jak i czy tłumi ruchy wachacza . Wyraźniej będzie widać jak zwiększysz tłumienie .

2 . Nie wiem . Może to przez uszkodzony amor lub poślizgi sprzęgła? Zestaw napędowy w dobrym stanie , luz 20-30 mm ? Łożysko zabieraka (tylna zębatka )?

Wyciek trzeba zlokalizować i usunąć .
Alpha

Postprzez unio » poniedziałek, 1 lipca 2013, 10:54

1 Objawy ślizgania sprzegła to w kolejnosci : wlany nieodpowiedni olej np samochodowy. zuzyte sprężyny lub zużyte tarcze.
2 Tu przyczyn moze być wiele od regulacji gaźników, nierówna pracę silnika przy obciążeniu przez naciag łańcucha czy skłonnosci motocykla do drgań po dzwonie do zuzytego sprzegła
3 Zlokalizować wyciek. Jeżeli ciekłoby od korka spustowego to nie leciałoby na łańcuch i tył tylko kapało na glebe.
unio

Postprzez greg19 » poniedziałek, 8 lipca 2013, 09:53

Przepraszam ze pisze dopiero teraz ale praca i inne obowiązki.

Okazuje się ze sprzęgło jest ok i takie zachowanie spowodowane jest czymś innym
po wizycie u mechanika tan kazał najpierw wymienić mi oponę była dość stara i zużyta bo od nowości motocykla czyli rocznik 99 i faktycznie po zmianie na dobrej drodze dziwne zachowanie ustał ale na wertepach i koleinach czasami uślizgi wracały. Następna wizyta u mechanika potwierdziła tylko moje obawy i wasze domysły ze wyciek oleju był z amorka i tylne koło skacze jak piłeczka na wertepach dla tego występują uślizgi przy przyspieszaniu oraz przy odpuszczaniu gazu jak koło straci kontakt z asfaltem.

wiec teraz czeka mnie zakup używki lub regeneracja amorka bo na nowego olinsa mnie nie stać a zakupem zamiennika nie jest tak łatwo
greg19

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF