Jacky napisał(a):Drodzy koledzy! Oleje które stosujemy w naszych czajniczkach powyżej temp. 115-117 st.Celcjusza tracą właściwości smarne i zaczynają się palić,a co za tym idzie zaciera się silnik.:
To nie teoria,to nauka wyniesiona ze szkoły podstawowej.No ale to było 30 lat temuunio napisał(a):A coż to za teoria

Jacky napisał(a):" Od kiedy to olej motocykowy"- nie ma czegoś takiego,jest olej silnikowy do silników motocyklowychPozdro
Ja też myślę że nikt oprócz ciebie nie miał problemu ze zrozumieniem pojęcia "spalony olej"unio napisał(a):Ty jesteś na forum PAN czy na forum motocyklowym ? Myslę że oprócz ciebie nikt nie miał problemów ze zrozumieniem pojecia "olej motocyklowy"
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem mój poprzedni post cyt.- ".Mechanikowi który u mnie wymieniał uszczelkę pod pokrywą zaworów, podczas usuwania nadmiaru silikonu".Motocykl z silikonem zamiast uszczelki kupiłem od poprzedniego właściciela,to stało się po wymianie.Cytuję-" jeżeli olej osiągnie temp.powyżej 120 °C nie daje rady odebrać nadmiaru ciepła, gwałtownie przyspiesza proces jego spalania(spopielenia) spada jego gęstość(robi się jak woda) i ciśnienie.A gdy w naszych czajniczkach spada cisnienie,mimo że lampka kontrolna się nie pali, to do panewek nie dochodzi olej i się zacierająBudzik napisał(a):Mysle ze nawet gdyby twoj olej jacky mial 140`C i uszczelke pod pokrywa zaworow a nie silikon to nic by sie nie stalo:)
Wtedy najwięcej dostają w kość krzywki na wałkach rozrząduBudzik napisał(a):W Btw mysle ze szybciej zniszczymy silnik przegazowkami na zimnym kiedy olej jest jeszcze gesty i nie ma odpowiednich wlasciwosci niz kiedy zaczyna sie przegrzewac
Jeżeli cały system olejowy jest sprawny ,jest ciśnienie, z uwagi na dużą ilość oleju jest to prawie niemożliwe.Teraz na nowym silniku(nie opłacał się remont)maxymalnie udało mi się rozgrzać do ok. 115 st.Pozdro!Budzik napisał(a):. Bo zadko jezdzimy na przegrzanym oleju, chyba za w korkach czy na paradach.

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości