Utrata prawa jazdy za prędkość?

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Utrata prawa jazdy za prędkość?

Postprzez HenioElektryk » środa, 9 października 2013, 20:57

Panowie takie szybkie pytanie mam. Mianowicie prawko posiadam niecały rok(11 miesięcy) i dziś dostałem mandacik za przekroczenie o 60 km/h prędkości(prosta droga za miastem no ale tablica z ograniczeniem do 60 ktoś mądry ustawił) i policmajster powiedział że za takie coś mógłby mi zatrzymać prawo jazdy, na szczęście skończyło się tylko na punktach i mandacie, powiedział też że jeśli jeszcze raz mnie złapią na przekroczeniu choćby o 20 km/h to mogę się pożegnać z prawkiem.I teraz takie mnie pytanie naszło czy rzeczywiście może mi za przekroczenie prędkości o te 60 kilosów zabrać prawo jazdy?(mam czyste konto, dziś dostałem pierwsze punkty) c
Czy to było tylko takie straszenie. Wiadomo że zrobiłem źle, mea culpa trzeba jeździć wolniej, ale żeby od razu zabierać prawko? Tym bardziej że nie był to środek miasta tylko prosta droga za miastem(nie ma żadnych lasów, tylko pola) na której od pewnego czasu stoi ograniczenie prędkości.
Ostatnio edytowano środa, 9 października 2013, 20:58 przez HenioElektryk, łącznie edytowano 1 raz
HenioElektryk

Postprzez ziomek4000 » środa, 9 października 2013, 21:03

nie wiem ile w tym prawdy a jeśli tak to czy weszło to już w życie ale ostatnio obiło mi się o uszy że chcą pozmieniać przepisy żeby właśnie gdy przekroczysz prędkość o więcej niż 50km/h to zabiorą ci prawko na jakiś określony czas.

chociaż jeśli ty masz prawko krócej niż rok to pewnie jakoś inaczej na to patrzą.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez rumcajs » środa, 9 października 2013, 21:08

Od czerwca jest przepis, że jeżeli policjant oceni twoją jazdę jako stwarzanie zagrożenia na drodze ma prawo zadecydować o zatrzymaniu ci prawo jazdy, ale musi być to nagrane na wideo-rejestratorze.
A już od dawna tak jest że jak przekroczysz dozwoloną prędkość o 25% (lub więcej nie pamiętam) to mogą wnioskować o zatrzymanie prawa jazdy za prędkość. Ty przekroczyłeś o 100% ;)
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez HenioElektryk » środa, 9 października 2013, 21:10

No też właśnie czytałem o tym nowym prawie, ale ono chyba jeszcze nie weszło, choć mogę się mylić. Zresztą bardziej mnie zastanawia to co on powiedział o tym kolejnym wykroczeniu o te choćby 20 kilometrów, bo wiadomo że jak znowu pojadę więcej niż 50 to dostane kolejną dychę i wtedy z automatu za punkty prawko tracę. Ale zakładając że przekroczę o te powiedzmy 20 to dostanę pewnie z 4 punkty co da razem 14, no a z tego co mi wiadomo to zabierają za 20 punktów w moim przypadku( prawko krócej niż rok) dlatego właśnie zastanawia mnie to co mi powiedzieli

EDIT:
Nie no wiadomo że jakbym stworzył zagrożenie to by mogli zabrać no ale na pustej drodze to raczej dużego zagrożenia nie stworzyłem, i bardziej zastanawia mnie tak jak pisałem wyżej to co on powiedział o kolejnym wykroczeniu choćby o 20
Ostatnio edytowano środa, 9 października 2013, 21:13 przez HenioElektryk, łącznie edytowano 2 razy
HenioElektryk

Postprzez rumcajs » środa, 9 października 2013, 21:12

HenioElektryk, nie myśl za dużo i nie daj się złapać :)
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez HenioElektryk » środa, 9 października 2013, 21:14

Nie no wiadomo ale myśl że jakby mnie znowu złapali na przekroczeniu choćby o 15 i utrata prawka w związku z tym raczej mi nie podchodzi :)
HenioElektryk

Postprzez requiem5 » środa, 9 października 2013, 21:35

z tego co ja wiem to jest to możliwe bo prawojazdy podobno mają zabierać za popełnienie tego samego wykroczenia, czyli wystarczy dwa razy przekroczyć prędkość, nie ma znaczenia o ile i możesz powiedzieć "papa prawojazdy" ale trzeba było by po prostu przeczytać nowe przepisy albo zapytać się zioma w mundurze :) :) :)
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez kaamos » środa, 9 października 2013, 21:47

requiem5 napisał(a): podobno mają zabierać za popełnienie tego samego wykroczenia, czyli wystarczy dwa razy przekroczyć prędkość, nie ma znaczenia o ile i możesz powiedzieć "papa prawojazdy"

Czyli kogoś złąpią raz, jak jechał 50 na 40, drugi raz 40 na 30 i juz niebezpieczny pirat drogowy bandyta jeden ujęty. Wiesz, w tym kraju to całkiem możliwe :P

P.S. Jeszcze by można bandziorowi 7 w zawiasach na 4 dać.
kaamos

Postprzez RAV » czwartek, 10 października 2013, 08:00

Faktycznie dotychczas było tak, że jeżeli przekroczyłeś prędkość DWUKROTNIE od dozwolonej policmajster miał prawo zatrzymać lejce z uwagi na wysokie zagrożenie w ruchu lądowym czy jakoś tak. To nie chodziło o przekroczenie o 50 czy 20 tylko dwukrotność dozwolonej. W czasie gdy zaczęto debatować nad zmianą przepisów doszli do wniosków, że takie obostrzenie nie może funkcjonować u nas bo nie ma do tego zapisanych podstaw prawnych, więc teraz w planach mają kolejne genialne pomysły. Choć przyznam, że z tym podwójnym wykroczeniem o którym requiem napisała to nie słyszałem a jest mega idiotyczne. Jeżeli dwa razy nie zapnę pasów w puszce to mi prawko zabiorą ? wszystkie kategorie ? chyba liczba spraw w sądzie zwiększy się o 4mln % :P

http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jaz ... 03098,3461
"Policja może więc zatrzymać dokument, gdy kierujący stwarza zagrożenie na drodze i np. znacznie przekracza prędkość lub wyprzedza w sposób ryzykowny. Zostanie ono zatrzymane również wtedy, gdy kierowca nie udzieli pomocy ofiarom wypadku, gdyż jest to traktowane jako wykroczenie.

Czytaj więcej na http://motoryzacja.interia.pl/prawo_jaz ... ign=chrome"

A jeszcze mniej nam mówi samo Prawo o ruchu drogowym:

Rozdział 3
Zatrzymywanie praw jazdy i pozwoleń oraz cofanie
i przywracanie uprawnień do kierowania pojazdami
Art. 135.
1. Policjant:
1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
a) uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości
lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie
do alkoholu,
b) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
e) gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja
o zatrzymaniu prawa jazdy,
f) gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów
lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy,
g) przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie
przepisów ruchu drogowego,
h) przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia
wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie
przepisów ruchu drogowego;
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia,
że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może
być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.

ostatni punkt może oznaczać wszystko i nic jednocześnie :D łot polszoj prawo :P

[ Dodano: 10-10-13, 09:22 ]
przekroczenie o 50km/h to dopiero nowy pomysł, jeszcze nie zatwierdzony ...

Utrata prawa jazdy na trzy miesiące za przekroczenie prędkości o 50km/h. To nowy pomysł policji na drogowych piratów. Projekt trafił już do konsultacji w ministerstwach. Według kierowców to zbyt surowa kara. A co Wy sądzicie o tej propozycji? Czekamy na wasze opinie!

http://kontakt24.tvn24.pl/temat,chca-za ... goryId=496
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rumcajs » czwartek, 10 października 2013, 09:29

http://kontakt24.tvn24.pl...?categoryId=496

Czytam i nie ogarniam... 50 km za dużo w terenie zabudowanym, to nie to samo co jazda ponad 100 na godzinę... Ja wielu dziedzinach jestem dyletantem ale bez przesady, bo co innego jak ograniczenie wynosi 30, a co innego popularne 60 czy 70 w terenie zabudowanym. Niedawno pstryknęło mi zdjęcie żółte ciulstwo z antenką, bo zagadałem się z dzieckiem jechałem 104 km/h na gpsie. Droga z terenu niezabudowanego 100km/h ograniczenie, zmieniła się na 70 ograniczenie (równie dobrze mogła by się zmienić w zabudowany teren) i straciłbym prawo jazdy na 3 miesiące bo w Polsce jedyne drogi przelotowe jaki istnieją przejeżdżają przez miejscowości i często nawet przez ich rynki :).
Jeżeli będzie zapis, że jak przekroczę dozwoloną prędkość w strefie 30, 40 o 50 km na godzinę to zupełnie inny temat, bo nie znam żadnej strefy przez którą przebiegała by Droga krajowa o co chwile zmiennej dozwolonej prędkości.
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez HenioElektryk » czwartek, 10 października 2013, 14:40

Niestety jak widać jest w tej sprawie pełno niejasności, też doczytałem o tym że jeśli ktoś przekroczy prędkość o duża wartość to policjant ma prawo zabrać prawko(ja miałem szczęście że było to poza miastem gdzie akurat nic nie jechało i zagrożenia dużego nie spowodowałem). A co do ostrzeżenia które mi udzielił że jeśli jeszcze raz mnie złapią na przekroczeniu choćby o 20 to wydaje mi się że tak jak napisał wyżej kolega RAV to przepis o podwójnym przekroczeniu jest raczej nieprawdziwy a za 20 kilosów mogą mi co najwyżej dać kilka punktów(tak patrząc na mojego ojca który ciągle dostaje jakieś mandaty często za te same wykroczenia to już by stracił prawko z 100 razy) i po prostu Pan Policjant tak tylko sobie mnie postraszył. W każdym razie trzeba uważać i nie zapierdzielać gdzie popadnie :)
HenioElektryk

Postprzez Gof » piątek, 11 października 2013, 07:43

W sumie mógłbym Ci powiedzieć jak było parę lat temu (straciłem prawko właśnie po 11 miesiącach, 30 pkt) ale pewnie od tamtej pory z pięć razy wszystko się pozmieniało...

- prawo jazdy jest?
- a oddaliście?!
Ostatnio edytowano piątek, 11 października 2013, 07:44 przez Gof, łącznie edytowano 2 razy
Gof

Postprzez requiem5 » piątek, 11 października 2013, 07:50

już się doczytałam i dowiedziałam u "źródła" ;)
był kiedyś tam, bodajże w ubiegłym roku PROJEKT ustawy o rym podwójnym popełnieniu tego samego wykroczenia ale w konsekwencji nigdy nie weszło to w życie.

A odnośnie zabierania prawa jazdy jest to możliwe tylko po przekroczeniu punktów i po jeździe pod wpływem alkoholu oraz oczywiście Art. 135. (czytaj wyżej 4 posty). Gdy promili jest <0.5 zabierają na rok jeśli jest >0.5 zabierają na rok i trzeba odnowa cały kurs i egzamin robić. Reszta przypadków zabrania prawajazdy jest efektem złośliwości zabierającego oraz niewiedzy kierowcy.
Ostatnio edytowano piątek, 11 października 2013, 07:51 przez requiem5, łącznie edytowano 1 raz
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez michalm83 » piątek, 11 października 2013, 08:46

Infrastrukturą drogową bliżej nam do krajów byłego ZSRR.
A tym zabieraniem prawa jazdy chyba się wzorują na RUS, BY czy UA gdzie prawka zabierają za byle g...no.
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Powrót do HYDEPARK