Apka do rejestracji tras

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Postprzez RAV » poniedziałek, 26 maja 2014, 11:00

Inne porównanie z dzisiaj gdy z działeczki jechałem do W-wy do pracy

Porównanie ---------------------- Trasser / Moje Trasy

Dystans ------------------------- 45,92 km / 46,26 km
Czas podróży -------------------- 41m16s / 41m23s
Czas przejazdu ----------------- 39m47s / 30m31s
prędkość średnia --------------- 88 km/h / 67,04 km/h
średnia prędkość w ruchu --- b.d. km/h / 90,91 km/h
Prędkość maksymalna ------- 190 km/h / 180,63 km/h

[ Dodano: |26 Maj 2014|, o 12:04 ]
chicken napisał(a):RAV, Ha! czyli to nie moj telefon ani licznik tylko jednak Moje Trasy :P nie jestem jedyny co mu zaniżają. A na jakim telefonie testowałes? Ja na dość starym HTC Desire Z, to może wynikać też właśnie z samego sprzętu.

Ja mam Samsunga Galaxy S Advance. Tylko nie mam pojęcia czy to nowy, czy stary bo od czasów Nokii 6310i przestałem się interesować telefonami, a w zasadzie teraz to już o telefon ciężko bo to jakieś mini PeCety są :P
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez mirasr » piątek, 4 lipca 2014, 15:33

A znacie program, ktory potrafi zmierzyc przyspieszenie?
mirasr

Re: Apka do rejestracji tras

Postprzez cosinus » niedziela, 21 grudnia 2014, 11:06

W algorytmach zw z GPS często występuje problem, że nie radzą sobie z rozrzutem pomiaru, a każdy pomiar ma jakiś błąd, kilka metrów do kilkudziesięciu w niekorzystnych warunkach. W telefonach anteny i chipy są mniejsze i niższej jakości niż w sprzęcie o rodowodzie profesjonalnym.
Graficznie to widać jako zygzakowanie na prostej drodze, są środki matematyczne aby to wyrównać, skorygować, ale myślę że to zawsze jest niedorobione.
W sumie "marketingowo" jest to korzystne, bo każdy biegający, ma zawyżoną drogę (czy wyższą prędkość średnią), więc dyrektor d/s marketingu nie wyda polecenia programistom aby użyli ambitnej matematyki (której nie rozumie), osobiście myślę, że błędy pomiaru świadomie nie są korygowane.

Pytanie o przyśpieszenie itd, nie liczył bym na dokładność GPS na krótkich odcinkach. Podobnie wysokość z urządzeń GPS, to temat na długą odpowiedź.
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Poprzednia strona

Powrót do HYDEPARK