nie równo rozciągnięty łańcuch

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

nie równo rozciągnięty łańcuch

Postprzez ArcziArci » wtorek, 19 kwietnia 2016, 19:00

Witam, właśnie zauważyłem, że w moim moto jest nie równo rozciągniety łańcuch. Łancuch złoty DiD zembatka firmy chyba JT. Zestaw mialem zalozony juz rok temu jak kupilem moto. Ponoc byl on dość świeży. Na dzień dzisiejszy naciąg jest na tej dłuższej kresce, bodajże 3 lub 4 kreska czyli do końca jeszcze daleko. Objaw podczas jazdy nie zauważyłem. Przy napinaniu łańcucha na najbardziej napiętym łancuch na dole jest 20mm, a przy najbardziej luźnym 30mm. Czyli 10mm różnicy, a pytanie mam czy z tym można jezdzić bez obaw no i czy sytuacja może się poprawić czy może szukać nowego zestawu, co nie uśmiecha mi się.... Miał ktoś z tym zjawiskiem już do czynienia? LwG
ArcziArci

Re: nie równo rozciągnięty łańcuch

Postprzez Arcisz » wtorek, 19 kwietnia 2016, 19:47

Naciąganie łańcucha: szukamy miejsca z największym luzem i wtedy naciągamy łańcuch. Jeżeli łańcuch jest tak rozciągnięty, że w jednym miejscu nie ma luzu, a w innym jest go 3-4cm to wtedy należałoby wymienić cały zestaw napędowy
Suzuki GS500E 98' > Suzuki GSX600F 02' > Suzuki GSXR 750
Arcisz

Postprzez kaamos » wtorek, 19 kwietnia 2016, 23:28

Arcisz napisał(a):szukamy miejsca z największym luzem i wtedy naciągamy łańcuch

Chyba raczej z najmniejszym. Nie chcesz przecież dopuścić do sytuacji, kiedy łańcuch uniemożliwi obrót koła.

Co do oryginalnego pytania, to jeszcze mieści się w tolerancji naciągowej, to sezon powinien wytrzymać. Dalej będziesz już musiał kontrolować. Na pewno do wymiany na już będzie, gdy w jednym miejscu będzie naciągnięty z względnie małym luzem, a w innym zdecydowanie za luźny. I obecna sytuacja raczej się nie poprawi sama z siebie. Najlepiej miej to na uwadze i kontroluj po prostu co jakiś czas ten naciąg. Najważniejsze żebyś nie naciągnął go przez przypadek za ciasno.
kaamos

Postprzez Gruby Kurp » wtorek, 19 kwietnia 2016, 23:29

Jeżli łańcuch jest tak nierówno rozciągnięty to chyba sprzedający trochę naciągnął fakty. Co według niego oznacza świeży? Może dla niego świeży to taki z przebiegiem 15 kkm? :) Poza tym jak łańcuch przy tak nierównym rozciągnięciu może być na 3 lub 4 kresce? Ja po założeniu nowego zestawu o zalecanej przez producenta liczbie ogniw miałem go w połowie zakresu naciągu. Fakt, zrobiłem już od momentu wymiany 2 kkm i ani razu go nie naciągałem, gdyż nie ma na razie takiej potrzeby (luz mieści się w zakresie zaleconym przez producenta, poza tym jest równomierny na całej długości łańcucha).
Jeżeli zestaw jest zużyty to będzie wymagał naciągu nawet co kilkaset kilometrów. U mnie, pod koniec "starego" zestawu musiałem naciągać go co 300 km, w dodatku napęd hałasował niemiłosiernie. Nie zauważyłeś w swoim motocyklu podobnych objawów?
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Postprzez Arcisz » środa, 20 kwietnia 2016, 05:27

Kaamos, oczywiście masz rację, błąd przy redagowaniu wypowiedzi ;) W opcji napisanej przeze mnie, przy zużytym napędzie zaraz by pękł.

Wracając do tematu, możesz po naciągu też sprawdzić jak łańcuch trzyma się tylnej zębatki, jeżeli od niej znacząco odstaje to znaczy, że do wymiany. Możesz też zbadać same zębatki, czy "kolce" nie są nadmiernie zużyte
Suzuki GS500E 98' > Suzuki GSX600F 02' > Suzuki GSXR 750
Arcisz

Postprzez ArcziArci » środa, 20 kwietnia 2016, 08:09

Zębatki dobrze wyglądają. Dla mnie też dziwne, że nie jest on rozciągnięty, a już jest nie równy :( Łańcuch nie wydaje jakiś nie pokojących odgłosów to tak jak mówicie raczej przejeżdżę ten sezon kontrolując naciąg i nierówności. Dziękuję za pomoc :)
ArcziArci

Postprzez Miksol » czwartek, 21 kwietnia 2016, 11:12

kaamos napisał(a):
Arcisz napisał(a):szukamy miejsca z największym luzem i wtedy naciągamy łańcuch

Chyba raczej z najmniejszym. Nie chcesz przecież dopuścić do sytuacji, kiedy łańcuch uniemożliwi obrót koła.

Nie tyle co obrót jak zniszczy łożysku na wałku wyjściowym skrzyni, także sama skrzynia dostaje w kość...
Ekstremalnie urwanie wałka lub pęknięcie kartera...

Ja zalecam wymianę napędu...
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Powrót do UKŁAD JEZDNY