TYLNE KOŁO NA NEUTRALU SIĘ OBRACA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

TYLNE KOŁO NA NEUTRALU SIĘ OBRACA

Postprzez kb2222 » sobota, 3 kwietnia 2010, 13:01

WITAM
to dziwne zachowanie o którym mowa w temacie, polega na tym ze kiedy zapalam motor zimny po nocy czy dłuższym postoju i kiedy wcisnę sprzęgło zapnę pierwszy bieg a motor jest na podstawce centralnej tylne koło obraca się , kiedy zrzucę go na koła i ostro dodam gazu (sprzęgło wciśnięte bieg pierwszy włączony) motor próbuje rwać się do przodu ?? wygląda to tak jak by nie trzymało sprzęgło ale tego problemu nie ma po rozgrzaniu silnika !! (ostatnim czasem wymieniane było sprzęgło i wydech końcówka )

będę wdzięczny za pomoc

POZDRAWIAM
Ostatnio edytowano sobota, 10 kwietnia 2010, 12:02 przez kb2222, łącznie edytowano 1 raz
kb2222

Postprzez TasmaN » sobota, 3 kwietnia 2010, 13:11

olej nierozgrzany masz bardzo gesty i pewnie lekko niedoregulowane sprzeglo.

sproboj sprzeglo na lince ustawic.
Ostatnio edytowano sobota, 3 kwietnia 2010, 13:12 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez zolwik » sobota, 3 kwietnia 2010, 13:36

Też tak mialem na zimnym piecu . Po za tym się nie zaczyna jazdy na nie rozgrzanym
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez WilQW » sobota, 3 kwietnia 2010, 15:10

Witam
podreguluj sprzęgło na lince, po prostu ci się "klei" po nocy, a na jakim oleju jeździsz ?? może jest za gęsty ??
pzdr
WilQW

Postprzez kb2222 » sobota, 3 kwietnia 2010, 16:36

nigdy nie jeżdżę na nie rozgrzanym silniku, a o całej tej sprawie dowiedziałem się przez przypadek przestawiłem motor i podjechałem kilka metrów do przodu wcisnąłem sprzęgło i chciałem cofnąć odpychając się nogami ale nie dało rady! i wtedy się tym zaniepokoiłem zacząłem kombinować z linka , najpierw ja naciągnąłem na maksa to nic nie dało później poluźniłem i ustawiłem tak jak powinno być czyli z lekkim dwu centymetrowym luzem na klamce to tez nic nie pomogło napisałem zapytanie do was no i czekam bo boje się trochę żeby np nie spalić sprzęgła .

Olej faktycznie mam gesty MOTUL 5100 10W40 w porównaniu do tego którego używałem wcześniej MOBIL 4T 10W40 WTEDY NIE BYŁO TAKIEGO PROBLEMU!!

DZIĘKI PANOWIE ZA WSZYSTKIE SUGESTIE
kb2222

Postprzez zolwik » sobota, 3 kwietnia 2010, 17:14

Olej masz taki jaki powinien być oba 10w40 to ta sama gęstość.

Wygląda na wyregulowanie sprzęgła. Pisałeś że wymieniałeś tarcze sprzęgła , dawno jakie wstawiłeś i czy dobrze ?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez kb2222 » sobota, 3 kwietnia 2010, 17:47

TARCZE KUPIŁEM NA TEJ AUKCJI

http://moto.allegro.pl/item926642937_ta ... f_gsf.html

do tego nowe przekładki i sprężyny , wszystko rozmontowałem i zmontowałem identycznie nic nie pomyliłem a olej mimo ze ma te same parametry to w momencie kiedy go zalewałem od razu zauważyłem ze jest dożo gestorzy i ciężko ścieka z butli do lejka .
ale wiesz ze jak się rozgrzeje to tego problemu nie ma ??!! możne rzeczywiście po nocy tarcze w tym gęstym oleju się kleją do siebie zbyt mocno
kb2222

Postprzez zolwik » sobota, 3 kwietnia 2010, 19:50

kb2222 napisał(a): olej mimo ze ma te same parametry to w momencie kiedy go zalewałem od razu zauważyłem ze jest dożo gestorzy i ciężko ścieka z butli do lejka .

Różnice zauważyłeś przy spuszczaniu starego i zalewaniu świeżego ?
Zużyty olej będzie rzadszy !!!
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez kb2222 » sobota, 3 kwietnia 2010, 20:47

no ja wiem !! ale wymieniałem poprzednio olej właśnie tego mobil i pamiętam dobrze ze nie było problemu z zalaniem a przy tym motulu aż ręka zdrętwiała od trzymania butli ;)
kb2222

Postprzez WilQW » sobota, 3 kwietnia 2010, 20:54

Motul jest bardzo dobrym olejem i gęstość jest ta sama jak Mobila którego miałeś wcześniej, wyreguluj luz na klamce żeby miał z 2 ale mm a nie cm tak jak napisałeś :D pojeździj i zobaczysz może się musi wszystko ułożyć ;)
pzdr
WilQW

Postprzez AJUŚ » czwartek, 21 czerwca 2012, 14:50

odkopię trochę temat gdyż nie chce nowego zakładać. Otóż gdy ja swoje jajko postawię na centralnej wbiję 1 trzymam sprzęgło to koło się kręci i nie ważne jest czy to zimny czy ciepły silnik jednak ono nie ciągnie ani nie mam tez problemów z pchaniem moto do tyłu przy zapiętej 1 i wciśniętym sprzęgle. też tak macie czy może to się powoli tarcze kończą lub linka jest niedoregulowana???
Obrazek
AJUŚ

Postprzez Budzik » czwartek, 21 czerwca 2012, 16:33

po prostu po wbiciu biegu i trzymaniu sprzegla nie wysprzeglone jest w 100%, ale masa motocykla plus jezdziec jest na tyle duza, ze sila ktora napedza kolo nie jest w stanie ruszyc pojazdem i jest na yle znikoma ze nie sprawia ci problemu cofniecie motocyklem

lub jest wysprzeglone ale tarcze sprzeglowe obracaja sie w silniku i wprawiaja w ruch olej ktory rusza tarczami od kola itd
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Gof » czwartek, 21 czerwca 2012, 19:30

Raczej to drugie - mokre sprzęgło zawsze trochę ciągnie. Ja mam tak że ciągnie, ale spokojnie daje się je rozkleić - wystarczy przyhamować to koło (u mnie daje się ręką ale nie próbujcie tego, bo potem urwie wam łapę i będzie na mnie) i już się nie próbuje obracać.

Za to po zmianie sprzęgła strasznie się kleiło, nie dało się ruszyć bez przegazówki (odpalasz silnik na neutralu, wciskasz sprzęgło do oporu, dodajesz na moment gazu, czekasz aż obroty znowu spadną do jałowych i dopiero wtedy, cały czas trzymając sprzęgło, wbijasz jedynkę - najlepiej z wduszonym tylnym hamulcem na wszelki wypadek).

Tzn. nie tłumaczę tego Tobie Budzik bo wiem że Ty to wiesz ;]
Ostatnio edytowano czwartek, 21 czerwca 2012, 19:32 przez Gof, łącznie edytowano 2 razy
Gof

Postprzez AJUŚ » piątek, 22 czerwca 2012, 12:47

dzięki za odpowiedzi:) nie muszę się jednak martwić:)
Obrazek
AJUŚ

Powrót do SILNIK