OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Nyuno » piątek, 28 maja 2010, 19:40

Czyli że na szybkość kręcenia się koła nie ma zupełnie wpływ jej kształt i powierzchnia styku?
Obrazek
Nyuno

Postprzez Budzik » piątek, 28 maja 2010, 20:21

guardian_angel napisał(a):Nyuno, ani przednie ani tylne tylko czujnik na zębatce zdawczej więc rozmiar opon ma sie nijak do prędkości, bo ta liczona jest wg obrotów zębatki zdawczej, w imbryku jedynie jest ślimak z przednim kole na linke do prędkościomierza

ej rozmiar bedzie mial znaczenie kiedy masz czujnik na zebatce.

Patrz:
przyjmijmy ze 100 obortow zebatki to na liczniku 100km/h (przyjmijmy rowniez ze nie mamy przelozenia czyli zebatka 1:1 aby bylo nam latwiej liczyci nie tzreba bylo zmniejszac predkosci obrotowej kola)
a z tylu kolo mamy o jakims rozmiarze powedzmy na oponie nr1 srednica kola z opona jest rowna 50cm z wzoru na obwod kola 2piR wychodzi nam 100pi cm. to jest obwod kola czyli po 1 obrocie zebatki a zarazem koła (w naszym przypadku) pokonamy droge o dlugosci 100pi cm
oprzy oponie nr2 gdzie ebdizemy mieli srednice kola z opona 60cm, jej obwod wyjdzie 120pi cm pokonamy droge 120pi cm czyli o 20picm wiecej niz w przypadku opony nr1

czyli rozmiar opony ma znaczenie kiedy predkosc jest zczytywana z zebatki zdawczej.
bo w obu przypadkach bedzimy mieli na szafie ta samam predkosc przy danych obrotach a w rzeczywistosci bedizemy jechac z inna szybkoscia. Pomijam tu zupelnie uslizg kola ktory ma miejsce przy wiekszych predkosciah ze wzgledu na opory powietrza jakie musi pokonac motocykl.

Mniejsze kolo= wieksza moc
wieksze kolo= wiekszy v-max choc z tym to nei zawsze, gdyz czasem motocyklowi brakuje mocy aby rozpedzic sie na najwyzszym biegu do maxymalnych obortow przy zbyt duzym kole (nas to nie dotyczy, mamy wystarczajaco mocy, efekt mozna zauwazyc w 50ccm :P- simosn ogar MZ i cala reszta magicznych sprzetow lat '80. Tam na mniejszym kole mozna uzyskac wieksza predksoc :) )
Budzik

Postprzez guardian_angel » niedziela, 30 maja 2010, 20:02

Budzik, ale żeś laborat napisał :) Co ty gadasz o obwodzie koła, skoro chodzi o prędkośc obrotową koła, czy to będzie opona z większym czy z mniejszym obwodem prędkość na liczniku zawsze bedzie taka sama a w rzeczywistości prędkość realna bedzie inna, mniejsza lub większa w stosunku do tego co pokazuje licznik, Dlaczego ? bo zebatka napędza koło a nie koł zebatkę, prędkość się zmieni jak zmienisz zebatkę zdawcza na mniejszą lub wiekszą (prędkość na liczniku), ale to dotyczy tylko jajka, nie imbryka. Na potwierdzenie tego co mówię, ostatnio jechałem w parze z kolega na kawie zx9r, on miał nakręcone więcej km na liczniku o jakieś 5 km niż ja, a jechaliśmy razem tą sama trasą, obwód koła mieliśmy ten sam, ale on miał wiekszą zebatkę zdawczą i wszystko w temacie.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Budzik » niedziela, 30 maja 2010, 20:19

zgadzams ie z toba w pelni (w gre wchodza jeszce uslizgi kola tylniego,a le to zalezy od stylyu jazdy i predksoci).
niemniej jednak obwod kola tak jak pisalem tez ma "wplyw" na predkosc- jest opdchyl od licznikowej.

a te 5km to mogly wyjsc z tego co mowisz ale rownierz z roznic producentow co do wskazan predkosciomierza. niektorzy zanizaja lub zawyzaja troche rpedkosc (zazwyczaj zawyzaja , aby wolniej jezdzic) ale te odchyly od rzeczywistosci sa nieduze rzedu 1-5km/h.

Nie chce sie klucic ani madrzyc, ot to zgadzam sie z tym co napisales raz jeszce
Budzik

Postprzez adamRS » piątek, 18 czerwca 2010, 18:31

Koledzy wejdzie opona do imbryka o rozmiarze 120/70? Standard jest 110/80. Chodzi o to czy będzie pasowała na standardową felgę.
adamRS

Postprzez Nyuno » sobota, 19 czerwca 2010, 14:43

Przepraszam, że po części odchodzę od tematu, ale dlaczego niektórzy się upierają, żeby wsadzić inną oponę (rozmiary) niż dla danego moto powinno się wsadzać?
Obrazek
Nyuno

Postprzez adamRS » sobota, 19 czerwca 2010, 14:54

Bo akurat taką mam tanio pod nosem :P
adamRS

Postprzez zary » sobota, 19 czerwca 2010, 19:24

adamRS napisał(a):Koledzy wejdzie opona do imbryka o rozmiarze 120/70? Standard jest 110/80. Chodzi o to czy będzie pasowała na standardową felgę.

wejdzie, ja taką miałem, ale na "seryjnej" mi się lepiej jezdzi
zary

Postprzez Dzafa 700 » piątek, 9 lipca 2010, 15:16

Witam panowie chciałem się was doradzić, szukam dobrej opony i bezpiecznej dla żony, cena nie gra roli ;)
zapomniałem dodać na tył .
Ostatnio edytowano piątek, 9 lipca 2010, 15:18 przez Dzafa 700, łącznie edytowano 1 raz
Dzafa 700

Postprzez DiElektryk » piątek, 9 lipca 2010, 17:24

Diablo strady są w dobrej cenie i nie słyszałem jeszcze złej opinii, mam osobiście na przodzie i jest gitara.
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Dzafa 700 » sobota, 10 lipca 2010, 15:49

DiElektryk napisał(a):Diablo strady są w dobrej cenie i nie słyszałem jeszcze złej opinii, mam osobiście na przodzie i jest gitara.

OK dzięki ale mam jeszcze pytanko, seryjnie z tyłu mam 150/70/17 chce jej założyć 160/60/17 czy do turystycznej jazdy będzie dobrze się spisywał czy zostawić 150 ?
Dzafa 700

Postprzez Alpha » sobota, 10 lipca 2010, 17:03

IMHO lepsza 150 . A i po zakrętach daje radę aż do końca , gdy już motocykl nie może więcej . Prawdopodobnie trwałość będzie większa ( w porównaniu do 160), ze względu na bardziej "rozpłaszczony" profil .
160 może i nieco lżej składa się w zakręty , ale skąd te zakręty brać . A przy zdejmowaniu zużytej gumy okazuje się , że ¾ bieżnika jest nienaruszone :P .
Alpha

Postprzez kyrtap87 » sobota, 10 lipca 2010, 20:04

Alpha, ja mam teraz 160/60/17 do końca był przechył dziś na niej ,a na starej już druty było widać a boki były ja nowe 4-5 mm
kyrtap87

Postprzez miki340 » piątek, 29 października 2010, 12:11

mam pytanko czy do imbryka 750 wejdzie na tył 170.bo na biegu musze opone zmienic a taka mam tylko pod reka
miki340

Postprzez firefox » piątek, 29 października 2010, 20:34

miki340 napisał(a):mam pytanko czy do imbryka 750 wejdzie na tył 170.bo na biegu musze opone zmienic a taka mam tylko pod reka

Jak masz pod reka to sprawdz :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zolkos » sobota, 30 października 2010, 18:39

raczej Ci sie nie zmieści bo od hamulca masz za blisko koła (płaskownik ) czy jak to sie zwie :P 160 chyba ledwo wejdzie na styk ale zobacz bo nie mam pewnosci z ta 170 :P
zolkos

Postprzez firefox » sobota, 30 października 2010, 18:42

A kolega ma padake imbryka to sie dalej nie wypowiadam :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zary » sobota, 30 października 2010, 19:28

160 ma niecały cm do tej podpórki ;]
zary

Postprzez zolkos » sobota, 30 października 2010, 21:19

padake ? pfff nie jednego zaskoczyly osiagi mojej niuni :P dzieki tym wiekszym gaznikom to ostatnio latalem z kolesiami jeden mial w V-ce litra a drugi 9-setke i dawalem rade za nimi to byli lekko zdziwieni :P i prosze ja Ciebie nie obrażaj mojej suzi bo to już szczyt chamstwa :P ja z Twojej sklejanej Hajki nie szydze :P

Dzieki Zary za upewnienie :)
zolkos

Postprzez Cygi » niedziela, 31 października 2010, 00:04

hmm...mineło 8 miesiecy od załozenia nowych opon michellin pilot road 2
120/70/17 i 150/70/17 i musze powiedziec ze nie załuje ani jednego grosiwa ktore wpompowałem w te laczki. Spisuja sie dzielnie moto wchodzi w zakrety jak trzeba po prostu trzyma sie drogi jak powinna. Wiec jezeli ktos sie zastanawia nad takimi oponkami i sie jescze waha- smiało mowie kupuj a zobaczysz ze nawet w deszczowe dni moto jedzie pewnie na tych oponkach. Naprawde nie przesadzam w komplementach (nie miałem mozliwosci wyprobowania innych markowych opon) ale po codziennym uzytkowaniu Suzie w roznych warunkach atmosferycznych moge stwierdzic ze warto jest zainwestowac w te opony. :)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY