Rejestracja motocykla ( z nie ważnym oc i przegladem)

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

Rejestracja motocykla ( z nie ważnym oc i przegladem)

Postprzez zolwik » niedziela, 3 października 2010, 10:57

Witam jak w temacie mam okazje zakupić (powiedzmy zabytka bo zlat 70'),lecz nie posiada oc i badań tech. w dodatku jest do remontu i dodatkowo 2 umowy.

Wg. prawa rejestracji mam 30 dni do zarejestrowania i wykupienia oc ,skarbówka 0zł pytałem .

Problem w tym iż nie zarejestruje pojazdu bo nie mam badań których nie przejde po pojazd jest do dłuzszej renowacji , to moje pytano co z tym zrobić ??
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » niedziela, 3 października 2010, 11:03

Moze udziele niekompletnej odpowiedzi, ale ja kupowalem motocykl ktory nie mial OC. Nie mialem z tym zadnego problemu bo od razu na drugi dzien poszedlem wykupic ubezpieczenie (z tego co pamietam powinno byc tego samego dnia co data z umowy kupna sprzedazy). Przeglad tymbardziej zaden problem bo on nie jest obowiazkowy. Jednak na potrzeby rejestracji przeglad zapewne bedzie potrzebny.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Budzik » niedziela, 3 października 2010, 13:29

przeglad obowiazkowo przy rejestracji, a nie mozesz dac panom na przegladzie flache czy po porstu w lape aby dali ci pieczatke?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez zolwik » niedziela, 3 października 2010, 19:45

firefox napisał(a):Moze udziele niekompletnej odpowiedzi, ale ja kupowalem motocykl ktory nie mial OC. Nie mialem z tym zadnego problemu bo od razu na drugi dzien poszedlem wykupic ubezpieczenie (z tego co pamietam powinno byc tego samego dnia co data z umowy kupna sprzedazy). Przeglad tymbardziej zaden problem bo on nie jest obowiazkowy. Jednak na potrzeby rejestracji przeglad zapewne bedzie potrzebny.

Ta tylko że nie mam poprzedniej polisy i co z tym faktem z ew. wypowiedzeniem lub przedłużeniem OC ?, wiem że badania do tego nie są wymagane.

Budzik napisał(a):przeglad obowiazkowo przy rejestracji, a nie mozesz dac panom na przegladzie flache czy po porstu w lape aby dali ci pieczatke?

Niestety nie mam takich pleców by pokazać się z samym DR :/
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Budzik » niedziela, 3 października 2010, 20:01

co do oc to z tego co wiem, to nie obchodzi cie to ze niema oc, poporstu po kupnie, musisz wykupic oc, a poprzedni wlasciceiel musi uzupelnic skladke aby byla ciaglosc oc

a nie ma w gdyni czy 3m kogos z forum kto ma takie plecy?
Budzik

Postprzez firefox » niedziela, 3 października 2010, 20:12

Budzik napisał(a):co do oc to z tego co wiem, to nie obchodzi cie to ze niema oc, poporstu po kupnie, musisz wykupic oc, a poprzedni wlasciceiel musi uzupelnic skladke aby byla ciaglosc oc

a nie ma w gdyni czy 3m kogos z forum kto ma takie plecy?

Nie do konca, ja kupilem moto z niewaznym OC i robili mi problemy z PZU gdzie bylo OC. Bo to ze nie ma swistka aktualnego to nie znaczy ze OC nie jest kontynuowane. Jesli dobrze pamietam to z mocy ustawy OC jest zawsze kontynuowane bez wypowiedzenia miesiac wczesniej. Oni wysylaja druczek aktualnego OC listem i jak jego nie masz (tego aktualnego) to moga robic problemy z wypowiedzeniem OC a to oznacza ze kupujac u nowego ubezpieczyciela zaplacisz raz a drugi raz bedziesz musiala zaplacic za poprzedniego wlasciciela bo tez zgodnie z przepisami kupujac moto stajesz sie odpowiedzialny za to OC (zostaje przepisane na Ciebie).

To tyle co pamietam, nie musi to byc do konca prawda.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Budzik » niedziela, 3 października 2010, 20:15

ale wtedy znajdzie sie miejsce ostatniego ubezpieczeniai to stare ubezpieczenie przyjdzie juz d zolwika bo jest nowym wlascicielem. jak ja kupielm moto to oc hjeszce bylo, i zanim sie skonczylo dostalem list z pzu ze sie konczy oc i ze gratuluja zakupu i czy nie chce miec u nich dalej oc i wiliczyli mi skladki itd
Budzik

Postprzez firefox » niedziela, 3 października 2010, 20:22

Budzik napisał(a):ale wtedy znajdzie sie miejsce ostatniego ubezpieczeniai to stare ubezpieczenie przyjdzie juz d zolwika bo jest nowym wlascicielem. jak ja kupielm moto to oc hjeszce bylo, i zanim sie skonczylo dostalem list z pzu ze sie konczy oc i ze gratuluja zakupu i czy nie chce miec u nich dalej oc i wiliczyli mi skladki itd

No to chyba wlasnie napisalem, ze to niby niewazne OC bedzie juz spoczywalo w rekach zolwika i pewnie bedzie musial za nie zaplacic a pewnie nie dostanie swistka oc potrzebnego do kontroli przez policje bo oni pewnie wydac moga wlascicielowi OC przed zakupem....
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Budzik » niedziela, 3 października 2010, 20:29

to bedzie musial przepisac umowe na siebei czy jakos tak to sie nazywa
Budzik

Postprzez firefox » niedziela, 3 października 2010, 20:40

Jak dla mnie bedie mial problem, mi nie chcieli przyjac wypowiedzenia ale powiedzialem ze ma przyjac bo ma taki obowiazek a co z tym zrobia ich sprawa. No i baba wziela do reki, ja w tym momencie poprosilem o ksero z podpisem przyjecia i choc nie chciala to majac pismo w reku zrobila to. Kiedy mialem pismo w reku to juz mialem ich w nosie.
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez BiEdRoN » niedziela, 3 października 2010, 21:17

zolwik napisał(a):lecz nie posiada badań tech. w dodatku jest do remontu
jaki stan rozebrany na czesci pierwsze??
Budzik napisał(a):a nie ma w gdyni czy 3m kogos z forum kto ma takie plecy?
;)
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez Cygi » niedziela, 3 października 2010, 22:15

Fire mowi dobrze.
Ja wlasnie jestem w trakcie załatwiania ubezpieczenia w Irlandii. Niedawno musiałem zaejestrowac go na irlandzkie numery bo psiarnia sie dowaliła ze latam na polskich blachach . A zanim zarejestruja pojazd trzeba go najpierw ubezpieczyc wiec sek w tym ze nie moze byc ubezpieczeony motocykl w jednym czasie w dwoch ubezpieczalniach. Wiec musze zrezygnowac z polskiej i tu trzeba furacza wyrejestrowac inaczej nie ma opcji na zakonczenie ubezpieczenia OC. Niby wszystko proste ale trzeba sie na tłumaczyc i nabiegac.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez BiEdRoN » niedziela, 10 października 2010, 20:57

załatwiłeś Badanie??
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez zolwik » poniedziałek, 11 października 2010, 06:04

biedron napisał(a):
zolwik napisał(a):lecz nie posiada badań tech. w dodatku jest do remontu
jaki stan rozebrany na czesci pierwsze??
Budzik napisał(a):a nie ma w gdyni czy 3m kogos z forum kto ma takie plecy?
;)

Nie jeszcze nie rozebrany , w zimę będę rozbierał. (stan nie na chodzie krzywe felgi brak oświetlenia :/ .)

Badań nadal nie mam .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez BiEdRoN » poniedziałek, 11 października 2010, 20:49

daj znać : który rok, kiedy skończył się przegląd, zarejestrowany jako zabytek??
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez zolwik » wtorek, 12 października 2010, 20:06

biedron napisał(a):daj znać : który rok, kiedy skończył się przegląd, zarejestrowany jako zabytek??

Poprawka na PW przesłałem z małym poślizgiem :P
1972r prod.
do 2006.05 badania
zarejestrowany na białych nie zabytek .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez BiEdRoN » wtorek, 12 października 2010, 21:04

PW zwrotne poszło ;)
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez Maniekk » poniedziałek, 18 października 2010, 18:59

Najprościej jest nie pisać daty na umowie K/S. Ja tak zawsz robiłem w przypadku motocykli zabytkowych. Kupowałem trupa zardzewiałego robiłem przez zimę i dzień przed przeglądem wpisywałem datę na umowie. U ciebie jest jednak problem z tym że motocykl jest JUŻ zarejestrowany a ty go będziesz tylko przerejestrowywał. Umowę OC można przedłużyć bez przeglądu, po prostu daj na OC temu człowiekowi od którego masz kupić niech on wykupi polise na rok jeszcze i tyle. A bez przeglądu może sobie motor stać. Tak ja sądzę.
Maniekk

Postprzez zolwik » wtorek, 19 października 2010, 17:39

Maniekk, Wszystko pieknie tylko jest jeden podstawowy problem , ja jestem jako trzeci kupujący tz. pan w DR to pan A pózniej jest pan B ,C i ja D mam wszystkie umowy lecz żadnej polisy OC podrodze musiał ktoś zgubić .

To ja jako kupujący to do kogo mam iść by wykupić polise OC ?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez zary » środa, 20 października 2010, 06:24

ja jak kupowałem MZ co stała juz ho ho bez OC i przeglądu to napisałem umowę z kruczkiem, że zrzekam się starego OC i z data podpisania kupiłem nowe
zary

Następna strona

Powrót do INNE...