Punkty i mandaty w trakcie prowadzenie motoroweru

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Punkty i mandaty w trakcie prowadzenie motoroweru

Postprzez zolwik » niedziela, 14 listopada 2010, 20:34

Zakupiłem skutera 49cc dla chrześniaczki lecz jak zarazie stoi u mnie , w celu wypucowania czasem się nim "bujne" :roll:

Mam pytanko prowadząc pojazd do 49cc i mając powyżej 18 wiosen. Nie trzeba posiadać uprawnień ?! Jeśli łamiąc prawo ruchu drogowego co grozi pewnie mandat lecz co z punktami ?

Jeśli ma się prawko to pewnie poczęstują również punktami !?

Proszę o wypowiedzi bez nabijania (zwłaszcza FF)
:diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Re: Punkty i mandaty w trakcie prowadzenie motoroweru

Postprzez TasmaN » niedziela, 14 listopada 2010, 20:44

zolwik napisał(a):Zakupiłem skutera 49cc dla chrześniaczki

Uff... juz myslalem ze Ci sie na hulajnogi przestawilo :D

zolwik napisał(a):lecz jak zarazie stoi u mnie

nie kombinuj, masz Gixxera :D

zolwik napisał(a):Mam pytanko prowadząc pojazd do 49cc i mając powyżej 18 wiosen. Nie trzeba posiadać uprawnień ?!

Wymagany jest dowod osobisty jako uprawnienie :/

Z punktami nie wiem... ale IMO nie naliczaja.

Jesli ktos ma prawko i go strzela na skuterze to dostaje punkty.

P.S.
Nie szalej po Obwodnicy :D
TasmaN

Postprzez zolwik » niedziela, 14 listopada 2010, 21:06

Przecież to jest bez sensu !

Ten co nic niema to nic nie straci i bedzie "latać" dalej. Tz. jak chrześniaczka bedzie śmigać to tylko bedzie trzeba mandaty placić ? :lol: A na karte motorowerową też nakładają PK ? :diabel:
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez mizzar » niedziela, 14 listopada 2010, 23:26

Z motorowerem w tym przypadku jest dokładnie tak, jak z rowerem. Nie można otrzymać punktów karnych, co najwyżej mandat.
Punkty karne są przypisywane do prawa jazdy, więc dlatego gdy prowadzisz nie posiadając prawa jazdy to dostajesz mandat 500 pln ale punktów 0.
Słyszałem o "magikach", którzy latają motocyklami od ładnych paru lat bez uprawnień i "jedynym" kosztem jaki ponoszą przy kontroli to mandat.
mizzar

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 15 listopada 2010, 00:29

zolwik napisał(a): A na karte motorowerową też nakładają PK ? :diabel:

Ty chcesz chyba Gixxera na 49 ccm 'zrobic'... :diabel:
TasmaN

Postprzez Bones » poniedziałek, 15 listopada 2010, 06:55

Skoro za jazdę po pijaku na rowerze mogą Ci wziąć prawo jazdy na motor/samochód to nie jestem pewien czy posiadając uprawnienia kat A i jadąc motorowerem nie przywalą punktami na pulę prawka...

Jak spotkam jakiegoś policjanta to zapytam :)
Bones

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 listopada 2010, 08:52

Zgodnie z kodeksem ruchu drogowego ta kwestia w mojej ocenie jest niejasna. Dlaczego?Dlatego, że jadac motorowerem nie jestes kierowca tylko kierujacym a ewidencja "punktowa" jest dla kierowcow a nie kierujacych, w mysl przepisow kierujacego nie mozna ukarac punktami np rowerzyste - rowerzysta punktow nie dostanie.

Uprzedzajac pytanie rowerzyscie mozna zabrac prawko kiedy jedzie po pijaku ze wzgledu na to, ze kierujacego (czyli naszego rowerzyste) mozna ukarac za takie przestepstwo wydajac zakaz prowadzenia wszelkich pojazdow silnikowych. Teoretycznie rowerem nadal bedziesz mogl jezdzic bo rower nie jest pojazdem silnikowym.

Domniemam, ze dostajac punkty i ich nie przyjmujac zapewne jest duza szansa na wygranie sprawy w sadzie grodzkim.

[ Dodano: 15-11-10, 08:54 ]
Bones napisał(a):Skoro za jazdę po pijaku na rowerze mogą Ci wziąć prawo jazdy na motor/samochód to nie jestem pewien czy posiadając uprawnienia kat A i jadąc motorowerem nie przywalą punktami na pulę prawka...

Jak spotkam jakiegoś policjanta to zapytam :)

Wlasnie o tym mowie, a dlaczego maja dac Ci na kat A skoro jazda motorowerem nie wymaga zadnych uprawnien ?? A jazde po pijaku na rowerze opisalem i nie ma to nic wspolnego z punktami.
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zolwik » poniedziałek, 15 listopada 2010, 11:10

mizzar napisał(a):Z motorowerem w tym przypadku jest dokładnie tak, jak z rowerem. Nie można otrzymać punktów karnych, co najwyżej mandat.
Punkty karne są przypisywane do prawa jazdy, więc dlatego gdy prowadzisz nie posiadając prawa jazdy to dostajesz mandat 500 pln ale punktów 0.
Słyszałem o "magikach", którzy latają motocyklami od ładnych paru lat bez uprawnień i "jedynym" kosztem jaki ponoszą przy kontroli to mandat.

Takie jest prawo , posiadając już jakąś kategorie prawo-jazdy nie na A i lecąc moto dostajesz 300zł.

Ps. to już się zakręciłem , lecisz nawalony to wiadomo masz pozamiatane , lecz nadal nie wiem co z tymi punktami jak lecę motorowerem i posiadając prawko?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » poniedziałek, 15 listopada 2010, 11:33

zolwik napisał(a):
mizzar napisał(a):Z motorowerem w tym przypadku jest dokładnie tak, jak z rowerem. Nie można otrzymać punktów karnych, co najwyżej mandat.

Takie jest prawo , posiadając już jakąś kategorie prawo-jazdy nie na A i lecąc moto dostajesz 300zł.

Ps. to już się zakręciłem , lecisz nawalony to wiadomo masz pozamiatane , lecz nadal nie wiem co z tymi punktami jak lecę motorowerem i posiadając prawko?

Moim zdaniem nie mozesz dostac punktow, ale wiesz jak to misiak moze Ci chciec wcisnac wtedy JA bym takiego mandatu z punktami nie przyjal.

Jesli chcesz miec mniej problemow to po prostu nie chwal sie, ze masz prawko i mow ze nie masz. Bo w sadzie i tak kase zaplacisz, co najwyzej punktow nie dostaniesz a za nieposiadanie prawka nie dostaniesz punktow tylko kase, wiec suma sumarum wyjdzie na to samo czy nie miec PJ podczas kontroli czy miec PJ ale nie przyjac mandatu i skierowac sprawe do sadu, ktory moze Cie ukarac znacznie wyzsza kara.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 listopada 2010, 11:35 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Gof » piątek, 19 listopada 2010, 02:43

mizzar napisał(a):Słyszałem o "magikach", którzy latają motocyklami od ładnych paru lat bez uprawnień i "jedynym" kosztem jaki ponoszą przy kontroli to mandat.

Z tego co wiem to tylko przy rutynowej kontroli - jeżeli popełnią wykroczenie i ich za to złapią to konsekwencje CHYBA są gorsze (jak ktoś wie lepiej to niech poprawi).
No i jak cię złapią bez prawka to już dalej nie pojedziesz (chociaż w praktyce podobnie różnie to bywa)...
Gof

Powrót do HYDEPARK