Porady w sprawie zmiany sprzetu

Hulaj dusza Piekła nie ma ;)

Postprzez karik712 » wtorek, 28 lipca 2009, 22:01

Moje pytanie jest jak najbardziej poważne wiec nie rozumiem po co taka odpowiedź :?
po to napisałem na tym forum aby uzyskać odpowiedź od ludzi znających sie na tych motocyklach, więc co dziwnego w nim widzisz? To kryterium jakie podałem po prostu daje mi najbardziej przejrzystą informacje o tym co mnie interesuje.
Ostatnio edytowano wtorek, 28 lipca 2009, 22:03 przez karik712, łącznie edytowano 1 raz
karik712

Postprzez Nyuno » środa, 29 lipca 2009, 06:47

Bardzo chciałbym Ci udzielić odpowiedzi, ale sam mam 750. Mam nadzieję, że w niedługim czasie ktoś z właścicieli sześćsetek napisze Ci jak to się rozkłada.

Co do spalania - spalają prawie tak samo. Ja raz robiłem rekord na trasie Wawa - Ostróda i przejechałem 405 km spalając 18,06 litra benzyny prędkościami 110-140 km/h (dodam, że przy 5k mam 110, przy 6k mam 130, przy 7 mam 150 itd).

Mnie średnio pali (miasto) 5 - 6 litrów. Chociaż miej świadomość, że wszystko zależy od sposobu jazdy - jeżeli bardzo dynamicznie i kręcisz ponad 6k obrotów na każdym biegu, to mniej niż 6 litrów raczej nie zejdziesz. A jeżeli spokojnie, statycznie przyspieszasz, to spalanie będziesz miał rzędu 5 litrów właśnie.

A moja osobista rada - nie kupuj 600. Ma niewiele kucy mniej, ale gdy przyjdzie do jazdy z plecaczkiem to już się czuje każdy z nich, wagowo i rozmiarem jest taka sama jak 750 :) No ale fakt - 600 są ciut tańsze.
Obrazek
Nyuno

Postprzez firefox » środa, 29 lipca 2009, 08:16

Nyuno napisał(a):Bardzo chciałbym Ci udzielić odpowiedzi, ale sam mam 750. Mam nadzieję, że w niedługim czasie ktoś z właścicieli sześćsetek napisze Ci jak to się rozkłada.

Co do spalania - spalają prawie tak samo. Ja raz robiłem rekord na trasie Wawa - Ostróda i przejechałem 405 km spalając 18,06 litra benzyny prędkościami 110-140 km/h (dodam, że przy 5k mam 110, przy 6k mam 130, przy 7 mam 150 itd).

Mnie średnio pali (miasto) 5 - 6 litrów. Chociaż miej świadomość, że wszystko zależy od sposobu jazdy - jeżeli bardzo dynamicznie i kręcisz ponad 6k obrotów na każdym biegu, to mniej niż 6 litrów raczej nie zejdziesz. A jeżeli spokojnie, statycznie przyspieszasz, to spalanie będziesz miał rzędu 5 litrów właśnie.

A moja osobista rada - nie kupuj 600. Ma niewiele kucy mniej, ale gdy przyjdzie do jazdy z plecaczkiem to już się czuje każdy z nich, wagowo i rozmiarem jest taka sama jak 750 :) No ale fakt - 600 są ciut tańsze.

I dodaj bo chyba zapomniales, ze 750 maja inna kierownice przez co pozycja na koniu jest ciut inna. Po przejazdzce z Tasmanem na jego "gracie" :P uwazam, ze bardziej sportowa pozycja jest na 600, na 750 jest bardziej turystyczna ze wzgledu na wlasnie wyzej umiejscowiona kierownice. To moja prywatna ocena wiec, nie kazdy musi sie z tym zgodzic.
Reasumujac, 750 lepiej chodzi gorsza pozycja, 600 gorzej chodzi lepsza pozycja. Spalanie jest moim zdaniem identyczne, bo zalezy jak jezdzisz ale i w jednym i drugim przypadku przy przecietnej jezdzie spalisz cos kolo 5-6 litrow jak wspomnial moher.
Ostatnio edytowano środa, 29 lipca 2009, 08:17 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez zolwik » środa, 29 lipca 2009, 08:23

karik712 napisał(a):Witam
Na jesieni przymierzam sie do zmiany moto i GSX F jest między innymi w moim kręgu zainteresowań ;)
I tu sie nasuwa właśnie pytanie...
Cenie sobie jak by nie było walory turystyczne, dlatego interesuje mnie jak to ciągnie u dołu. Co do 750 mam blisko kumpla który mi wszystko opowiedział a i może pokazać więc pytam raczej o 600. Jakie sa obroty przy 100km/h a jakie przy 120km/h? Jakie mniej więcej wtedy jest spalanie?;)

Niestety nie odpowiem ci na pytania ponieważ od tygodnia nie siedziałem na o2o i nie wiem kiedy zasiąde.Musiał bym na bieżąco spr i napisać co i jak zachowuje się o2o przy prędkościach ,obrotach itd.

Wszystko zależy jaką jazde preferujesz trzymasz się do 6rpm. spokojnie przyśpieszając powinieneś zmieścić się w 5L co jest żadkością.

Jeśli o mnie chodzi to jak w temacie zmienie na 2kg gipsu i kule :cry:
zolwik

Postprzez Nyuno » środa, 29 lipca 2009, 21:40

Ty na razie to się kuruj a nie zamieniać sprzęta chcesz.

Tak - fire ma racje - w 750 jest inna półka, trochę wyższa. Ale czy gorzej się siedzi to już zależy od Twoich uwarunkowań fizycznych. Mnie się lepiej siedzi na 750 :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez karik712 » czwartek, 30 lipca 2009, 23:59

Dziękuje za próby pomocy ;)
Co do tej jazdy jaka mnie interesuje to właśnie w przeważającej części spokojna jazda ;)
Nawet obecną 125 jeżdżę nie jedno krotnie oszczędnie co może wydawać sie nie normalnie, ale ja po prostu nie znosze żyłować silnika, i jak mi sie nie śpieszy to tego nigdy nie robie.

750 też biore pod uwagę , usłyszałem o niej dużo dobrego ;) nie mniej jednak minimalne spalanie zapewne jest tam troszeczkę większe niż dało by sie osiągnąć w 600 (tak mi się wydaje) dlatego też z racji ceny patrze bardziej na ten słabszy wariant. Nie wykluczam jednak mocniejszego ale w tamtym wypadku właśnie ta cena jest trochę wyższa i pewnie musiał bym się zapożyczyć z jednego kafla aby wyrobić się zarówno z zakupem jak i opłatami wstępnymi.

Chętnie bym usłyszał te informację jakie chcialem usłyszeć jeśli jeszcze ktoś by się znalazł , bo z pewnością okazały by się pomocne ;)
karik712

Poprzednia strona

Powrót do HYDEPARK