Słuchajcie - ogólnie wyjęcie stacyjkitrwało kilka godzin...
Wyjęcie stacyjki w motorze który nie miał załączonej blokady kierownicy jest duuużo prostsze i mniej czasochłonne...
Ja niestety i stety miałem blokade - musieliśmy manualnie rozwiercać małym wiertłem stacyjke tak aby w środku stała sie praktycznie pusta... Po rozwierceniu można było włożyć do stacyjki palec... odbywało się to tak że kilka nawiertów i kompresorem wydmuchiwaliśmy opiłki , i tak na okragło aż blokada sama bez oporów puściła...
Potem trzeba było zdjąc kierownice (półke) żeby rozwiercić śruby od spodu które trzymały stacyjke. Jedna odkręciła się normalnie druga nie , jak się okazało śruby nie wychodziły łatwo bo gwint miały fabrycznie posmarowany jakimś czerwonym proszkiemlub czymś takim co mechanik znał - ta substancja utrudnia odkręcanie...
Wszystko trwało jakieś 4 godziny , najtrudnie było właśnie z odwiercaniem stacyjki... Zanim odwiercanie było wogóle możliwe trzeba było zniszczyć i tak wygiąć osłonke górną stacyjki żeby ją wyąć...
Chodzi mi o ten okrągły malutki talerzyk z otworem na kluczyk który jest widoczny na pierwszym planie patrząc na stacyjke... Jest on tak twardy że wiertło wzmacniane nie chciało zbytnio współpracować z tym metalem... Po wyjęciu tej osłonki wiertło normalnie nawiercało stacyjke...
W tej chwili jest już zamontowany alarm RTX z czujnikiem ruchu i wstrząsu , schowany skutecznie i niewidoczny nawet po zerwaniu siedzenia przez potencjalnego złodzieja...
Po zerwaniu siedzenia alarm napewno się załączy, ale po co złodziej ma widzieć zasilanie alarmu które może poprostu wyrwać...
Najwiecej roboty było z odnalezieniem kilku opcji takich jak gaszenie na odległośc oraz odpalanie z pilota ale udało się.... Zamontowaliśmy odpalanie z pilota z uwzględnieniem wszystkich fabrycznych zabezpieczeń takich jak ; brak możliwości odpalenia gdy moto jest na abiegu i na stopce.
Fajny bajer , można nawet rano spokojnie odpalić gdy moto nie potrzbuje w tych temperaturach ssania , ponieważrozrusznik kręci dłużej jeśli przycisk trzymamy dłużej.
[ Dodano: 11-08-09, 08:11 ]Dysponuje tylko zdjęciami orientacyjnymi robionymi telefonem....
[ Dodano: 11-08-09, 08:15 ]Tyle rozkręcania za kilka chwil jakiegoś debila ze śrubokrętem....