2 cylindy nie palą ;(

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez wasil90 » piątek, 25 stycznia 2013, 18:10

dla mnie sie zdarzało ze po postoju nie palił bo gaźniki puszczały paliwo. od razu jak kręciłem rozrusznikiem zalewało świece... pyrkał na 2 garach jak przedmuchało to wszystko było ok, w moim przypadku to chyba te zaworki nie trzymają i zalewa 2 lewe gary, podejrzwam dla tego ze stoi na stopce bocznej
wasil90

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 16:21

No i niestety opadło i mnie nie palą dwa pierwsze cylindry licząc od lewej. :( już umówiłem się na regulację, czyszczenie i synchro gaźników. świece, przewody, filtry nowe więc to nie elektryka został układ paliwowy jedynie.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez Budzik » sobota, 16 marca 2013, 17:07

a podlacz 2 cewke (ta odpowiedzialna za 3 i 4 gar) do swiecy z 1 lub 2 cylindra, tylko oczywiscie wykrec swiece, a potem zrob to samo ale z ta cewka odpowiedzialna za 1 i 2 cyl. po prostu moze problem jest z cewka
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 18:11

:shock: :shock: :shock: :shock:

Słuchajcie nie dawał mi spokoju wszechobecny zapach paliwa w garażu. Było tak już po wcześniejszej jeździe kiedy to motocykl nie chodził jak trzeba ale myslałem że to świece więc postawiłem go na do konta i czekałem na świece i przewody WN co pisałem już. Dziś jednak obejrzałem jakiś film na youtoobe o gaźnikach i pokazał tam gość jak ma się ruszać to coś w środku gaźnika i jaki wydawać dzwięk. Zajrzę sobie pomyślałem i co znalazłem w filtrze ?????

Obrazek

morze paliwa :shock: :shock: :shock:

widać było, żę w tych gaźnikach które nie paliły

Obrazek

było go znacznie więcej niż w dwóch palących.

Dodam tylko, że bak stał osobno przez ponad 10 dni i nie uleciała z niego ani kropla paliwa, więc kranik trzyma, robiąc podciśnienie też się zatrzymuje ??? Co sugerujecie koledzy ???
Ostatnio edytowano sobota, 16 marca 2013, 18:12 przez blue angel, łącznie edytowano 1 raz
blue angel

Postprzez lewmichal » sobota, 16 marca 2013, 18:16

Posprawdzaj oringi w gaźnikach. Pewnie już sparciałe i przepuszczają paliwo lub iglica nie uszczelnia
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ZiGi » sobota, 16 marca 2013, 18:55

Na moje oko to zaworki iglicowe poszły i leje się paliwo na umór. Szukałbym nowych gaziorów ;)
Ostatnio edytowano sobota, 16 marca 2013, 18:55 przez ZiGi, łącznie edytowano 1 raz
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez lenar » sobota, 16 marca 2013, 18:57

sprawdź oringi przy zaworkach miałem podobną sytuacje
Potrzebujesz części? dzwoń 792 234 987
lenar

Postprzez blue angel » sobota, 16 marca 2013, 19:36

Nigdy nie rozbierałem gaźników ??? :roll: i więcej znaków zapytania niż pytań. A leje się paliwo jak bym polał motocykl konewką. Cały air zalany, teraz jak patrzę to wydaje mi się że nawet z wydechu na łączeniu na dole kapie. Obłęd jakiś. W sumie gaźniki teraz wyjąc to jedynie cztery opaski i dwie linki od rolgazu ale ??? co zobaczę ja nawet nie wiem gdzie szukać. Za tydzień mam miejsce w warsztacie - 200 zł za regulację czyszczenie i synchro więc tragedii nie ma cenowej jak sądzę. Ale czego się spodziewać ??? ZiGi obyś się mylił z tym szukaniem nowych gaziorów :lol: bo inaczej LIPA. A te oringi o których piszecie to sa tylko w zestawach czy można je kupić osobno ??

Jak podniosłem palcami to coś co siedzi w gaźniku to widać że jest zalany jeden do granic absurdu. Paliwo stoi w nim równo z krawędzią wylotu gaźnika do filtra powietrza.

[ Dodano: 16-03-13, 20:37 ]
Potwierdzam bo odkręciłem rurę wydechową PALIWO było w układzie wydechowym ???? stąd te strzały w rurę były :mrgreen: przynajmniej sąsiedzi zauważyli, że wiosna idzie
Ostatnio edytowano sobota, 16 marca 2013, 19:38 przez blue angel, łącznie edytowano 1 raz
blue angel

Postprzez lewmichal » sobota, 16 marca 2013, 21:12

Odkręć pokrywy komór pływakowych (te od dołu), odwróć gaźniki do góry nogami, tak żeby pływaki się podniosły (czyli opadły w odwróconych gaźnikach) i dmuchnij w wężyk doprowadzający paliwo. Jeżeli powietrze będzie uchodziło, to masz nieszczelność. Nie powinno żadnego być przedmuchu. Możesz w ten sposób sprawdzić, czy iglice nieszczelne, czy oringi w zaworkach.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » sobota, 16 marca 2013, 22:58

oringi dostaniesz w dobrym sklepie, koszt pewnie z 5-10 gr za sztukę. jeśli zaworki iglicowe nieszczelne to wystarczy kupić nowe. szukanie nowych gaźników to przesada.

http://netbiker.pl/produkt/zaworek-igli ... zukiyamaha
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Budzik » niedziela, 17 marca 2013, 08:47

to strasznie wyglada, a naprawda nie jest taka droga :)
Budzik

Postprzez blue angel » niedziela, 17 marca 2013, 11:26

Niestety poziom oleju wzrósł i wali z wlewu oleju jakbym wąchał bak :( kurcze na oleju zrobiłem 60 km i pójdzie do kosza :x no same straty
blue angel

Postprzez Budzik » niedziela, 17 marca 2013, 11:49

masz benzyne w oleju?
no to zdaje mi sie ze bedzie grubsza sprawa, niz te gazniki, wyglada na problem z glowica ;/
Budzik

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 marca 2013, 12:06

Budzik napisał(a):masz benzyne w oleju?
no to zdaje mi sie ze bedzie grubsza sprawa, niz te gazniki, wyglada na problem z glowica ;/

:shock: :shock: :shock: :mygad:

Blueangel, to ze masz beznyne w oleju to 'normalna' sprawa jesli puscily Ci zaworki iglicowe.
Nic z glowica sie nie dzieje i nie tedy droga.

Poszukaj na forum tematu, bo podobne przypadki juz byly z beznyna w oleju.
Ostatnio edytowano niedziela, 17 marca 2013, 12:09 przez TasmaN, łącznie edytowano 2 razy
TasmaN

Postprzez blue angel » niedziela, 17 marca 2013, 12:15

Paliwo przelało się przez cylinder bo było i w wydechu więc przelatując pomiędzy pierścieniami znalazło się i w silniku :( olej już zamówiłem bo nie będę ryzykował jazdy na takim rozrzedzonym paliwem - podejrzewam że jego właściwości smarne są teraz na poziomie płynu do mycia naczyń.
blue angel

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 marca 2013, 12:26

Paliwo dostalo sie poprzez mikroszczeliny pomiedzy gladzia cylindrow, a pierscieniami.
Nic w glowicy nie masz uszkodzone.

Zlej calosc tej mieszanki. Ja kiedys zlalem z silnika ok. 5 litrow oleju pomieszanego z beznyna, a wczesniej zrobilem ok. 30 km wracajac na tym do domu. Nic sie strasznego nie dzialo.
A jesli Ty na chwile odpaliles moto po czym sie zorientowales to tym bardziej.

Nie wiem jak 'ksiazkowo' powinno sie postepowac w takim przypadku, ale ja wowczas zalalem nowy olej, zrobilem kilkanascie km.... i przelalem znow nowy olej.
Moze wystarczy tylko po prostu zmienic olej jeden raz - tego nie wiem :/

Wez tylko pod uwage ze jak zmieniszoliwe (z filtrem oczywiscie), to znow Ci zaleje jesli ktorys z zaworkow bedzie nieszczelny.

P.S.
Wiem ze beznyna w oleju i poziom kilka litrow wiecej ch...owo wyglada i przyprawia o palpitacje serca, ale to nie dramat... W Jajkach niestety czesto sa problemy z gaznikami a w szczegolnosci z zaworkami iglicowymi. U mnie to byla droga przez meke i ciagle, czasem nawet notoryczne sprawdzanie poziomu oleju :)
TasmaN

Postprzez Budzik » niedziela, 17 marca 2013, 12:29

teraz jeszce to paliwo w silniku mozesz miec dlatego ze masz zalanego airoxa i gazniki po full. paliwo wlalo ci sie do cylindrow, jak odpaliles motocykl i chodzil na 2 cylindrach i czesc paliwa wyrzucil do wydechu a czesc przeciekla przez pierscienie. po wymianie oleju i orngow problme powinien zniknac.

Ps. tasman peknieta glowica lub krzywa tez moze byc przyczyna, czasem zuzyte pierscienie, ale wtedy nie ma kompresji :P
Budzik

Postprzez TasmaN » niedziela, 17 marca 2013, 12:42

No racja Budzik, ale mi chodzi o kwestie przypadku:

- moto caly zeszly sezon latal i zakonczyl sezon bez awarii
- odpala i nie ma podejrzen o brak kompresji (pierscienie OK)
- itp. itd.

Podstawowa zasada w mechanice to zasada wykluczen, a tu mamy na dzien dobry kwestie zaworkow iglicowych do sprawdzenia. To troche jakby przez zaworki iglicowe, od razu hurtem planowac glowice i kupowac nowe tloki i pierscienie ;) ;) :D

Chodzi mi o to ze nie ma co panikowac, ani straszyc, skoro nie ma do tego podstaw, a problem ewidentnie wskazuje na zdefiniowana w wielu innych przypadkach rzecz.
Ostatnio edytowano niedziela, 17 marca 2013, 12:44 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 17 marca 2013, 15:15

podczas wymiany oleju pokusiłbym się jeszcze o zdemontowanie chłodnicy i wylanie z niej oleju (skoro było odpalone z benzyną w oleju to i tam może jej trochę być), oprócz tego można by też odkręcić miskę olejową (ale nie koniecznie) bo przy spuszczaniu zawsze coś tam zostaje.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez blue angel » niedziela, 17 marca 2013, 18:07

chlopaki az sie lza w oku kreci ;) patrzac na suzanne ale dzieki wam patrze na nia jako na ofiare a nie sprawce mych mek. Dzieki waszym radom jeszcze nie zwariowalem. Mam pytanie techniczne ??? dwa gazniki chodza bez zarzutu dwa prawdopodobnie w ogole. droga dedukcji dwa do naprawy. Pytanie czy wymieniac zestawem naprawczym wszystkie 4 gazniki czy kupic tylko do 2. koszt na all..ro to ok 60 zl za 1 gaznik. Motor oddaje do fachowca ale chcialem dac mu czesci co by bylo szybciej choc nie wiem czy to dobry pomysl bo moze on jako ze robi w tym temacie ma cos co moze wykorzystac a i moze miec znizki na czesci o jakich ja moge marzyc. Ech ..... tydziem czasu czekania na miejsce w warsztacie jak to przezyc jak wszystko na wieszchu i az sie prosi zeby wepchac tam pazury :D . Mieszkam w malym miescie wic na kazda czesc musze czekac niemal wieki albo placic krocie za kuriera jakby bylo z oringami koszt 2 - 3 zl a przesylka 15 zl :(
blue angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK